Od januara do septembra u Srbiji zatečeno 4.468 radnika na crno

Biznis 23. okt. 202013:12 > 13:16
Podeli:
Izvor: N1

Na radu na crno u Srbiji je, od januara do septembra ove godine, zatečeno 4.468 ljudi, a obavljeno je ukupno 43.256 nadzora inspektora za rad, saopšteno je na Forumu "Covid 19 - Bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije".

Na tom skupu je rečeno i da su obavljena 20.163 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da se radu na crno mora stati na put i da je od 2017. godine broj utvrđenih slučajeva neprijavljenih radnika upola manji.

On je, povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, istakao da je to najvažnije kada je u pitanju radno pravo, da bi se radnici osećali bezbedno i sigurno.

„Važno je da unapredimo bezbednost na radu, ali i da našim građanima objasnimo koja su njihova prava“, izjavio je Đorđević.

On je ocenio da kada bi se primenjivale sve mere bezbednosti na radu ne bi bilo toliko smrtnih slučajeva.

Ministar je istakao i da je tokom pandemije donet plan preventivnih mera, kao i da je njihovo poštovanje bila obaveza svih poslodavaca.

„Nismo kažnjavali one koji ih ne poštuju, već smo imali ulogu korektivnog faktora koji će pomoći poslodavcima“, objasnio je Đorđević.

On je dodao i da će se izmene Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu ponovo naći na razmatranju.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula navela je da je pandemija koronavirusa jedan od izazova da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na viši nivo.

„Moramo omogućiti što jednostavniju primenu preventivnih mera i redovno informisati zaposlene o svim njihovim pravima“, kazala je Furtula.

Ona je rekla da mere prevencije koje poslodavci treba da primene zavise od prirode delatnosti, broja i strukture zaposlenih, broja izdvojenih lokacijskih jedinica na kojima se obavlja delatnost i radnog vremena.