Cena za Sava centar najniža do sada, vlast ne objašnjava zašto je toliko snižena

Biznis 20. okt 202017:35 > 22:30
Podeli:
Izvor: N1

Grad Beograd ponovo je u ponedeljak objavio prodaju Sava centra. Početna cena još je niža u odnosu na prethodne i iznosi 17,5 miliona evra. Iako su gradski čelnici ranije kao glavni razlog prodaje navodili dugovanja i poslovanja sa velikim minusom, za sada ne objašnjavaju zbog čega se objekat nudi po daleko nižoj ceni od procenjene.

Nova šansa za prodaju ili rasprodaju Sava centra? Iako se sa prodajom počelo 2016. kada je procenjeno da čuveni beogradski simbol vredi 108 miliona evra, gradski čelnici su tražili upola manje. Uprkos tome, prodaja nije uspela. Slično je bilo i 2017. Cena je iz tendera u tender padala i ove godine – u avgustu se objekat prodavao za 27,4 miliona evra, dok je u septembru cena bila niža za pet i po milona evra. 

Grad Beograd je sada objavio za kupce još povoljniju ponudu od 17,5 miliona evra. 

Forsiranje niže cene u odnosu na tržišnu ima za cilj da kupac bude onaj kog odredi aktuelna vlast, kažu predstavnci Narodne stranke.

„Suština stvari je da ta procenjenja vrednost ne odgovara tržišnoj vrednosti, jer oni (gradska vlast) nisu javnosti prezentovali veštačenje vrednosti imovine o tržišnoj vrednosti te nepokretnosti, nego je prodaju po toj ceni da kada se površina koja se prodaje i cena podele, vidimo da se Sava centar prodaje za 251 evro po metru kvadratnom i ja postavljam pitanje gradskoj vlasti i gradskoj upravi da li bi oni npr. stanove u okviru projekta Beograd na vodi prodali za 250 evra“, upitao je Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

POVEZANE VESTI:

Inače, budući kupac bi, prema pravilima gradskih čelnika, trebalo da u rekonstrukciju Sava centra uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina. Obavezan je i da ne menja njegovu namenu, koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma.

Međutim, na pitanje N1 zašto se iz godine u godinu objekat nudi sve jeftinije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić nije odgovorio. Iz Beogradskog odbora Srpske napredne stranke poručuju da je izvesno da će prodaja uroditi plodom.

„Renoviranjem Sava centra se povećavaju kongresni kapaciteti grada i to znači otvaranje ‘bar četiri hotela visoke kategorije’, što implicira nova radna mesta u Beogradu. Pored novca za kupovinu Sava centra treba dodati subvencije koje je grad davao do sada, porez koji je plaćan i novac za rekonstrukciju koji je neophodan. Prava cena prodaje je 67,5 miliona evra, jer se kupac obavezuje da, osim plaćanja gradu, investira najmanje 50 miliona evra“, navodi se u saopštenju.

A da li je Sava centar ranije mogao da bude prodat po višoj ceni? Jer, iako, je „Delta holding“ biznismena Miroslava Miškovića poslednjih godina nekoliko puta nudio i više novca nego što je Grad tražio, vlasnik objekta nije i postao. Uprkos tome, iz te kompanije za N1 kažu da i dalje razmatraju kupovinu. 

Međutim, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da prodaja nije rešenje, već da se treba tražiti drugi model kako bi čuveni kongresni centar opstao.

„Ovi najbogatiji ljudi Srbije, ne mora to biti jedan, može biti više ljudi, bi mogli da uđu u javno-privatno partnerstvo sa državom Srbijom sa idejom, ne da zarade veliki novac, nego da spasu jedan objekat koji ima izvanredan istorijski i kulturni značaj Srbije, dakle da se napravi neki konzorcijum, po sistemu javnog-privatnog partnerstva, da se definišu prava i obaveze, da se definiše način upravljanja i da svi uđu u taj odnos iz najboljih namera“, kaže Savić.

Prodaja Sava centra javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar, kada bi možda moglo da bude poznato u čije ruke će otići.