SBB očekuje presudu u svoju korist: RATEL nije uzeo u obzir akvizicije Telekoma

Biznis 19. okt. 202018:54 > 19:04
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija SBB tužila je RATEL zbog odluke iz jula 2019.godine po kojoj je RATEL SBB i Telekom Srbija odredio za "operatore sa značajnom tržišnom snagom” na veleprodajnom tržištu širokopojasnog pristupa, odnosno kao monopoliste na tržištu Interneta i zbog toga je za oba operatora odredila niz obaveza.

Iz SBB-a navode da je takva odluka sporna, jer je Telekom daleko jači „igrač“ na tržištu, koji kontroliše ključnu mrežnu infrastrukturu i ima daleko veću pokrivenost korisnika, ali je sporno, dodaju, i što RATEL nije uzeo u obzir značajne akvizicije koje je Telekom imao u prethodnom periodu i izgradnju optičke mreže. Ročište je bilo otvoreno za javnost, ali novinarima nije bilo dovoljeno da u sudnicu uđu.

Telekom Srbija i SBB, iako nesumnjivo glavni konkurenti na srpskom tržištu telekomunikacija, za RATEL predstavljaju nešto sasvim drugo. U julu 2019. godine RATEL je odlučio da su SBB i Telekom operatori sa značajnom tržišnom snagom, odnosno da „usaglašeno nastupaju na tržištu pristupa Internetu“. Dve kompanije, koje se inače žestoko bore za svoj deo tržišnog kolača, za RATEL su zajedno monopolisti i zbog toga je za obe kompanije propisan niz obaveza koje se odnose na omogućavanje pristupa drugih operatora njihovoj mreži.

“Operatori Telekom Srbija i SBB dužni su da obavezu nediskriminatornog postupanja izvršavaju tako da drugim operatorima pružaju usluge pod jednakim uslovima i sa istim kvalitetom kao što to čine za sopstvene potrebe“, poručuju iz RATEL-a.

Takva odluka sporna je za SBB, stoga je ta kompanija tužila RATEL. Iz SBB-a navode da državni Telekom kontroliše ključnu infrastrukturu u Srbiji i da je mnogo jači igrač na tržištu Interneta. Pokrivenost mreže pokazuje da je Telekom u gotovo svakom domaćinstvu, za razliku od SBB-a koji pokriva 30 gradova u zemlji.

Čudi kako je RATEL zanemario javne akvizicije kablovskih operatora koje je Telekom imao u prethodnom periodu, kao i izgradnju optičke mreže širom Srbije, koja je dodatno ojačala poziciju Telekoma na tržištu, kaže advokat SBB-a Veljko Smiljanić.

„RATEL ne samo da je to ignorisao, nego je oslobodio regulacije celokupnu mrežu Supernove, koju je Telekom kupio, i celokupnu optiku koju Telekom gradi zajedno sa Huavejom po celoj Srbiji u nekoliko poslednjih godina. Znači, Telekom je obavezao da ponudi usluge samo preko najstarije mreže sa koje i sam beži što brže može, a SBB-u je regulisao celokupnu aktivnu i aktuelnu mrežu. Mi smatramo da je takvo rešenje neodrživo i nadamo se da će se sud saglasiti sa nama“, očekuje Smiljanić.

U praksi RATEL-a nikada ranije nije utvrđeno postojanje zajedničke značajne tržišne snage. SBB navodi da se takvom odlukom onemogućava fer konkurencija između državnog preduzeća i privatne kompanije. RATEL se, međutim, na ročištu pred Upravnim sudom nije pojavio.

„RATEL je pravio raznorazne pravne formulacije kojima je pokazao ili pokušava da pokaže da SBB i Telekom Srbija nastupaju zajednički odnosno usaglašeno na tržištu. Svakom od nas kao korisniku je jasno da je takva konstrukcija neodrživa, znamo da su Telekom Srbija kao državni operator i SBB kao najveći privatni operator vrlo intenzivni i vrlo žestoki konkurenti“, podseća Smiljanić.

Iako je suđenje bilo javno, novinarima je zabranjeno da u sudnicu uđu i prate ročište, uz obrazloženje da se „novinarske ekipe zainteresovane za proces nisu dovoljno rano najavile sudu“. Da li je RATEL u pravu ili ne – odluka bi trebalo da usledi u narednih mesec dana.

SBB posluje u okviru United Grupe, kao i televizija N1.