Sava centar ponovo ponuđen na prodaju, početna cena 17,5 miliona evra

Biznis 19. okt 202011:18 > 19:12
Podeli:
Izvor: N1

Grad Beograd je ponudio ponovo na prodaju najveći kongresni centar u Srbiji - Sava centar, ovoga puta po početnoj ceni od 17,54 miliona evra. Prodaja Sava centra javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar, navedeno je na sajtu Grada Beograda.

Budući kupac trebalo bi da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleks, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina. 

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra, koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite. Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje, navedeno je u oglasu. 

Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze. 

Rok za prijavu zainteresovanih kupaca ističe 6. novembra, a potrebno je i da se uplati depozit od 1,7 miliona evra.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu. 

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

SSP: Budući kupac dobio bi kvadrat po ceni od 253 evra

Stranka slobode i pravde ocenila je da bi po ponuđenoj ceni od 17,5 miliona evra za kupovinu beogradskog centra Sava, budući kupac dobio kvadratni metar korisne površine tog objekta za 253 evra, što bi, kako su naveli, „bila još jedna potvrda da se gradska svojina rasprodaje u bescenje“.

Navodeći da je „svima jasno da u vremenu korone i ekonomske krize niko normalan ne bi prodavao centar Sava“, iz SPP su upozorili da cena na novom nadmetanju „nije samo udaljena svetlosnu godinu od procenjene cene od 108 miliona evra iz 2016. godine, već je i za deset miliona niža u odnosu na prvu ponuđenu u ovom postupku“. 

„Ukoliko bi se ovakva prodaja realizovala, to bi značilo da bi budući kupac dobio kvadratni metar korisne površine za 253 evra, što bi bila još jedna potvrda da se rasprodaje u bescenje gradska svojina. Time bi se nanela direktna šteta i ovoj, ali i budućim generacijama Beograđana“, stoji u saopštenju.

SNS: Cifra desetostruko veća nego što tvrdi SSP

Beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas da se renoviranjem Sava centra povećavaju kongresni kapaciteti grada i da to znači otvaranje „bar četiri hotela visoke kategorije“, što implicira nova radna mesta u Beogradu.

U saopštenju, koje je odgovor na podatke koje je danas iznela Stranka slobode i pravde (SSP), navedeno je da pored novca za kupovinu Sava centra treba dodati subvencije koje je grad davao do sada, porez koji je plaćan i novac za rekonstrukciju koji je neophodan, „pa je cifra za koju se prodaje Sava Centar desetostruko veća od one koju Đilasovci iznose“.

Prava cena za Sava centar je 67,5 miliona evra, navedeno je, jer se kupac obavezuje da, osim plaćanja gradu, investira najmanje 50 miliona evra.

„Ako Đilas misli da je cena za Sava centar niska neka se slobodno javi na tender pa neka ga kupi. Za nekog čije firme su, dok je bio vlasti, zaradile 619 miliona evra, 67 miliona evra nije puno. Tako će bar delimično Beograđanima da vrati ono što im je oteo“, zaključio je beogradski odbor SNS.

Odbornik Narodne stranke pozvao vlast da odustane od „prodaje u bescenje“

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović pozvao je gradsku vlast da „odmah odustane od prodaje Sava centra u bescenje“. 

U suprotnom će vlast, ukazao je on, odgovarati za „veliku materijalnu štetu nanetu gradskom budžetu i Beograđanima“.

„Beograđani su ostali uskraćeni za ekonomsko veštačenje vrednosti Sava centra i za izveštaj o ekonomskoj opravdanosti prodaje tog objekta koji je jedan od simbola Beograda, a sve u doba ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa“, rekao je Pavlović.

On je gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, njegovog zamenika Gorana Vesića i ostale čelnike gradske vlasti pitao da li bi nepokretnosti „Beograd na vodi“ prodali po ceni manjoj od tržišne. 

„Gradska vlast je 2019. godine počela postupak rasprodaje gradske imovine u bescenje donošenjem izmena Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima u javnoj svojini Grada Beograda odnosno nad kojima Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, čime je stvorila normativne uslove da se početna cena nepokretnosti može smanjiti na drugoj javnoj prodaji do 60 odsto početne cene“, naveo je Pavlović.