Mihajlović: Ženama sa sela omogućiti penziono i zdravstveno osiguranje

Biznis 15. okt. 202012:31 > 12:39
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Petrović

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona, koja će omogućiti ženama sa sela penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, što jesu žene sa sela.

„Radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Ukazala je da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene i da su Vlada Srbije, Кoordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za njihov život.

„Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela“, kazala je Mihajlović, koja je sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem posetila selo Ježevica.

Mihajlović je podsetila da su u Srbiji samo 12 odsto žena vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60 odsto njih nema pravo na penziju.

Todorović: Čuvaju tradiciju i bore se  za svoj i opstanak svojih porodica

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naveo je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo dva odsto poseda se vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

„Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica. Naš zadatak je da im pomognemo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda“, kazao je on.

Todorović je istakao da je važno i da se osnaže mlade majke, da se izgradi vrtić u Zablaću.

„Da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima. Cilj je da žene na selu imaju isti status kao žene u gradu, da budu jednako poštovane“, rekao je on.

Satarić: Žene iz seoskih sredina su među najpogođenijim pandemijom

Predsednica udruženja „Amity“ Nadežda Satarić rekla je da su seoske žene dobre majke, domaćice i supruge, ali i vredne radnice na njivi i u toru.

„Ovaj događaj je važan za sve žene u Srbiji, da pošaljemo poruku da je udruživanje put da lakše nađu prolaz do tržišta i lanca dobavljača, radeći na razvoju sela“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, žene iz seoskih sredina su među najpogođenijim pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove u koje rade u poljoprivredi.

„Apelujemo na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova, jer i one ravnopravno rade u polju i na njivi“, rekla je Satarić.