Proizvođači sira u Meksiku ljuti na Vladu

Biznis 15. okt. 202010:09 > 10:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Edgard Garrido

Proizvođači sira su gnevno reagovali na odluku vlade Meksika da zabrani distribuciju nekih proizvoda glavnih proizvođača zbog kršenja niza propisa.

Poslovne grupe rekle su u sredu da bi potez Ministarstva privrede mogao da nepravedno naštetiti ugledu proizvođača.

Ministarstvo je optužilo meksičku filijalu svetskog brenda „Philadelphia“ za nepravilno označavanje „smanjene masnoće“ sira. Druge marke su kažnjene zbog obmanjujućeg označavanja proizvoda jer sadrže i sastojke koji nisu mlečni, ili su pakovanja manje težine od označene.

Proizvođači su rekli da nisu upozoreni šta im se sprema, niti im je data prilika da se odbrane, ali je Ministarstvo obustavilo prodaju 23 proizvoda.

Meksički zakon nalaže da se sir pravi od mleka, sa samo do dva odsto nusproizvoda mleka, poput kazeina. Neki proizvodjači nisu navodili kazein na etiketama, a sirevi dva brenda su sadržali i biljnu masnoću, reklo je Ministarstvo.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador, na početku karijere je tokom 1980-ih radio na zaštiti potrošača, te je i dalje revnosan u vezi s tim, dok sada poslovnu zajednicu pritiska da plaća više poreza i da odustane od nepoštenih, a za nju unosnih načina poslovanja.