Vučić: Srbija želi novi aranžman sa MMF

Biznis 14. okt. 202015:48 > 15:56
Podeli:
Izvor: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Janom Kejsom Martejnom rekao da Srbija želi novi aranžman sa tom institucijom.

POVEZANE VESTI

On je rekao da bi novi aranžman sa MMF za Srbiju značio sigurnost i bolju poziciju na međunarodnom finansijskom tržištu.

Vučić i Martejn su razgovarali o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“, koji Srbija ima sa MMF do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

MMF predviđa privredni pad od minus jedan odsto

Vučić je izjavio da Međunarodni monetarni fond predviđa da će Srbija umesto minus tri, imati privredni pad od minus jedan odsto.

„Zvanična procena koju će potvrditi je da će biti minus 1,5, a ja sam rekao da ćemo da raditi na tome da bude nula“, rekao je Vučić za RTS i dodao da će Srbija po stopi rasta završiti 2020. godinu na prvom mestu u Evropi.

On je naglasio kako je MMF sugerisao da ne bi trebalo povećavati plate u javnom sektoru i penzije, da su u sredu počeli razgovor o povećanju plate i da je MMF bio skeptičan.

Na pitanje da li je povećanje plata opravdano, Vučić je rekao da „znajući koliko smo disciplinovani“, nikada ne bi dozvolio da se ugrozi stopa javnog duga.

„Pažljivo razgovaramo sa MMF, ne potcenjujemo rizike o kojima govore, samo ostaje da se dogovorimo oko nekih stvari. Želimo da odluku o povećanju plata donesemo sa MMF“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će penzije rasti za 5,9 odsto, a minimalac za 6,7 odsto, kao i da bi prosečna plata već u martu mogla da dostigne 540 evra.

On je rekao kako će se gledati da se nešto više povećaju plate medicinskom osoblju, zbog teškog perioda u pogledu epidemiološke situacije sa koronavirusom koja se očekuje.