Ambasador Vilan: Izraelski investitori izuzetno zadovoljni poslovanjem u Srbiji

Biznis 14. okt. 202011:48 > 11:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo finansija Srbije

Ambasador Izraela Jahel Vilan izjavio je tokom sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim da su izraelski investitori izuzetno zadovoljni poslovanjem u Srbiji i da su vrlo zainteresovani i za dodatna ulaganja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Vilan je rekao da je ekonomska situacija u Srbiji danas povoljna i da Izrael može mnogo da nauči od Srbije kada je reč o ekonomiji i zdravstvu, posebno u situaciji kada se sve zemlje bore sa pandemijom koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Mali je izrazio zadovoljstvo time što su investitori prepoznali napore Vlade Srbije u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i dodao da o tome najbolje govore podaci o obimu stranih direktnih investicija, koje iznose oko 1,8 milijardi evra od početka godine. 

Mali je rekao i da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost, da je nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto, i da očekuje da će Srbija na kraju godine biti među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o BDP.

On je naveo i da je Srbija mnogo naučila od Izraela, naročito u domenu inovacija, i da je u poslednjih nekoliko godina otvorila naučno–tehnološke parkove u Beogradu, Čačku, Nišu i Novom Sadu, u kojima uspešno posluje hiljade firmi.

Trenutno učešće IT sektora u BDP je oko šest odsto, rekao je Mali i dodao da je to mnogo više nego ranije i da je Srbija 2019. godine imala izvoz IT proizvoda i usluga koji je veći od 1,5 milijardi evra.