Mali: Postavljeni temelji nove kreditne garantne šeme sa DFC

Biznis 13. okt. 202016:59 > 17:06
Podeli:
Izvor: Fonet

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su postavljeni temelji nove kreditne garantne šeme sa američkom Razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), saopštilo je Ministarstvo finansija posle sastanka sa direktorom DFC Džonom Jovanovićem.

Mali je, kako se navodi, uveren da će srpska strana izdejstvovati povoljne uslove za naše privrednike, a da će DFC u najvećem obimu biti garant uzetih kredita kod banaka u Srbiji.

„U dosadašnjoj garantnoj šemi, garant vraćanja tih kredita, ukoliko bi došlo do problema u otplati, bila je država Srbija“, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da DFC razmišlja o toj opciji i to što je ona uopšte na stolu, dokaz je da postoji poverenje američke administracije u ekonomsku politiku Srbije, te da samim tim preuzimanje ovakve vrste ekonomskog rizika, ne predstavlja veliki problem ni za američke investitore.

„Dosadašnja garantna šema opravdala je sva naša očekivanja. Privrednicima je na raspolaganju dve milijarde evra kod banaka, od čega su oni, malo više od polovine sredstava, odnosno oko 1,3 milijarde evra, već iskoristili. Od tog novca oko 10 odsto je otišlo na refinansiranje postojećih kredita, dok 90 odsto čine uzeti krediti, ali mene raduje, da to nisu samo krediti za likvidnost, već i za investicije“, istakao je Mali.

Mali je, kako se navodi u saopštenju, podsetio da se prva ugovorena garantna šema završava krajem ove godine, te da bi nova, dogovorena sa DFC, mogla da zaživi početkom naredne godine, kako bi privrednici imali malo više vremena za poslovno planiranje i prijavu.