Sindikati u Petrohemiji najavili štrajk, traže veće plate i smenu rukovodstva

Biznis 13. okt. 202012:40 > 12:45
Podeli:
Izvor: N1

Tri reprezentativna sindikata u pančevačkoj Petrohemiji - Sindikat inženjera i tehničara, Samostalni sindikat i sindikat Pravda, dogovorili su za 26. oktobar početak štrajka, nezadovoljni stanjem u tom preduzeću.

Kako je za N1 najavio Novica Kocić iz Samostalnog sindikata Petrohemije, zaposleni su nezadovoljni nereagovanjem nadležnih, s obzirom da su u februaru počeli pregovore o povećanju zarada i drugim uslovima.

„U februaru smo počeli pregovore, međutim, rezultata nije bilo te smo došli u situaciju da donesemo odluku o štrajku. Moramo da probudimo svest zaposlenih i onih koji odlučuju o tome“, kaže Kocić.

Osim povećanja zarada od 20 odsto, sindikati traže i prijem novih zaposlenih, smenu kompletnoh rukovodstva jer, kako kaže Kocić, ne postoji socijalni dijalog i razumevanje, a traže i privatizaciju.

„To je ono što nas interesuje, verujemo da bi se time rešili naši problemi“, naglasio je Kocić.

On je naveo da je prosečna zarada u toj kompaniji oko 35.000 dinara, a da radnici, ukoliko žele da kući odnesu više para, moraju da rade mnogo više.

„Prosečna isplaćena zarada je 70.000 dinara, ali da bi se taj novac odneo kući, morate da radite sedam noći, 5-6 dana prekovremeno, mora da se radi vikendima, državnim praznicima, i uz solidarnu pomoć, i ona se računa, dobijate tu prosečno isplaćenu zaradu. Osnovna zarada inženjera je 40.000 dinara, ovi dodaci mogu da budu, ali i ne moraju, kući ne nose svi zaposleni prosečnu isplaćenu platu“, pojašnjava Kocić.

Kaže i da očekuju da poslodavci do 26. oktobra ponude nešto od onoga što traže.

„Očekujemo da to tog 26. oktobra, da nam ponude neke nove momente… Mi smo hemijska industrija i podležemo Zakonu o štrajku, tako da moramo da održimo minimum procesa rada, te ćemo do tog datuma definisati kako ćemo voditi štrajk“, kazao je Kocić.

Predstavnik sindikata kaže da im se ni iz Vlade Srbije niko nije obratio da ponudi pomoć ili razgovor.