Brnabić: Srbija zainteresovana za nastavak saradnje sa MMF

Biznis 12. okt. 202019:17 > 19:19
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i nakon isteka aktuelnog aranžmana, naglašavajući da takva saradnja najbolje promoviše Srbiju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

Kako je saopšteno iz Vlade, ona je putem video-linka razgovarala sa šefom Delegacije MMF Janom Kesom Martejnom o aktuelnom petom aranžmanu „Instrument za upravljanje politikama“ (Policy Coordination Instrument – PCI) koji Srbija ima sa ovom institucijom do januara 2021, i o daljim mogućnostima saradnje.

Šef Delegacije MMF- a istakao je činjenicu da Srbiji nije neophodna finansijska podrška i rekao da bi i naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

Premijerka je istakla da će narednoj vladi prioritet biti program „Srbija 2025“, jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti.

Najavljujući dalja ulaganja u poljoprivredu, Brnabić je istakla da naročito ohrabruje privredni rast ovog sektora, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Predsednica vlade istakla je potencijal IT industrije koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države i naglasila da srpska ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku, inovacije i nove tehnologije.

Sagovornici su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu, navedeno je u saopštenju.