U okolini Valjeva građane prevoz do posla može da košta celu platu

Biznis 12. okt. 202011:01 > 11:04
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Razdaljina od svega dvadesetak kilometara može da košta celu platu stanovnike sela u valjevskom kraju, koji rade ili se školuju u Valjevu, a nemaju javni prevoz niti mogućnost da koriste linijski taksi.

Poređenje cena prevoza pokazalo je da bi putovanje od Valjeva do nekog sela u mioničkom kraju koštalo taksijem oko 4.000 dinara, dok neke turističke agencije nude put do manastira Ostrog za 3.600 dinara, pa ispada da je lakše i jeftinije stići do druge države, nego do obližnjeg sela, objavio je časopis Biznis i Finansije.

Taksisti za svaki pređeni kilometar traže oko 50 dinara i kada ne bi postojao linijski taksi u nekim mestima nikome se ne bi isplatilo da ide na posao, niti da finansira deci put do škole.

Postoji, međutim, mnogo naselja do kojih ne vozi ni linijski taksi, jer taksistima nije isplativo da uvedu svoje linije po nižoj ceni samo zbog retkih pojedinaca koji nemaju svoj automobil.

U valjevskom kraju, prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, postoji 78 seoskih naselja. U gradskoj upravi Valjeva kažu za Biznis i Finansije da se javni prevoz trenutno obavlja na 10 gradskih i 14 prigradskih linija, te da je iz gradskog budžeta za uslugu javnog prevoza za ovu godinu izdvojeno 30 miliona dinara.

Nadležni, kako se navodi u članku, tvrde da su svesni problema koje imaju stanovnici sela zbog nedostatka javnog prevoza, i najavljuju mogućnost uvođenja novih linija.

Dok se obećanja lokalne samouprave ne ostvare, putnici su ogorčeni što autobusi do nekih sela radnim danom saobraćaju samo dva puta dnevno, a vikendom nikako i tad svi koji nemaju automobil moraju da plate taksi ili da se odvaže na autostop, bicikl ili – pešačenje.