Danas: Stranim kompanijama Srbija dala poslove vredne oko pet milijardi evra

Biznis 12. okt. 202010:33 > 10:38
Podeli:
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Najveće i najskuplje projekte u Srbiji rade strane kompanije, a kreditiraju banke iz njihovih zemalja na osnovu međunarodnih sporazuma, piše Danas.

Kako se navodi, reč je milijardama evra (oko pet), koliko se država zadužila za izgradnju puteva, pruga i drugih objekata infrastrukture, a da pre toga nisu raspisani tenderi kako bi se izabrao najbolji izvođač, niti je iako istraživao tržište da utvrdi cenu radova za koje će se uzeti krediti.

„To baca veliku senku na ocenu da je Srbija veliko gradilšte jer će građani godinama otplaćivati sadašnje zajmove koji samo za desetak najvećih projekata iznose gotovo pet milijardi evra“, ukazuje Danas.

Navedeno je da je za samo osam deonica autoputeva ili brzih saobraćajnica ukupno dužine 330 kilometara Srbija uzela 2,42 milijarde evra kredita, a najavljuju se i novi poslovi za koje se već unapred zna i ko će ih raditi i čije će banke dati zajmove.

Bivši ministar građevinarstva Dragoslav Šumarac je za Danas rekao da je takav odnos države prema domaćim firmama uništio srpsku operativu koja u sopstvenoj zemlji više ne može da dobije ni status podizvođača, već je tek neka „treća ruka“.