Problemi kupaca – dvogodišnja prepiska zbog pokvarenog klima uređaja

Biznis 11. okt 202017:21 > 17:27
Podeli:
Izvor: N1

Potrošači u Srbiji imaju sve više problema sa nerešenim reklamacijama. Iako je na sastanku u ministarstvu trgovine dogovoreno da se u neposrednoj komunikaciji rešavaju svi zahtevi potrošača, u praksi se to nije dogodilo. Problem sa velikim brojem reklamacija datira s početka godine, i to u trenutku kada je "Tehnomanija" kupila prodajne objekte "WinWin" i "Emmi" i tako postala aposolutni lider na tržištu Srbije.

Sonja Cvetković iz Kraljeva dve godine vodi prepiske zbog reklamacije klima uređaja koji se pokvario. Kaže da je samo sa „WinWinom“ razmenila 175 mejlova, a zatim još oko 30 prepiski sa „Tehnomanijom“. Ispričala je da je kod nje deset puta dolazio serviser, da je sedam puta skidana klima, i da je dobijala informaciju da nema drugog uređaja na stanju. Ali, proverom je kaže utvrdila da to nije bila istina i da postoje takvi uređaji u radnjama.

„Iza toga se dešava da dobijem informaciju da mogu da mi vrate novac za klimu, ali da ja moram da platim uslugu demontaže, na šta nisam htela da pristanem. Ali, kada su saznali da ćemo raditi ovu priču, dobila sam obaveštenje da će njihova servis služba doći i da će mi demontirati klimu i čekam službu da je odnesu. Dve godine tolikog maltretiranja za jedan uređaj, jer da mi nije trebao ne bi ga kupila“, kaže Cvetković.

Veliki broj nerešenih reklamacija se odnosi prodajne objekte „WinWin“ i „Emmi“, a koji su sastavni deo „Tehnomanije“. Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije smatraju da „Tehnomanija“ nije bila svesna svih obaveza koje je preuzela kupovinom navedena dva trgovinska lanca.

„Pravno lice Tehnomanija je u martu preuzela poslovanje WinWin, ali ne i firmu, tako da nemamo uvid u to na koji način je pravno lice WinWin rešavalo reklamaciju ovog potrošača i ne možemo odgovarati na upit zašto dve godine nije rešeno“, navodi se u odgovoru koji je N1 dobio od Tehnomanije.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kažu za N1 da je problem nastao kada je menadžment „Tehnomanije“ usvojio načelni stav da se svi opravdani zahtevi rešavaju povratom novca, ne zamenom.

„Dovoljno je reći da „Tehnomanija“ sada ima dvostruko više prodavnica nego svi drugi prodavci u Srbiji. Samim tim realno je da i broj reklamacija potrošača značajno poraste, sve u skladu sa količinom prodate robe. Na taj način značajno su opterećeni svi resursi trgovca, koji očigledno nije bio u stanju da reši sve zaostale zahteve“, objašnjava za N1 Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Potrošači u Srbiji imaju zakonsko pravo na rešenje usvojene reklamacije u roku od 30 dana od podnošenja reklamacije za tehničku robu. Ukoliko u datom roku trgovac nije ispunio svoju obavezu, potrošači mogu kontaktirati Regionalno savetovalište za potrošače ili podneti prijavu tržišnoj inspekciji.