Radojičić u Bernu: Želimo da razvijamo Beograd kao ekološki grad

Biznis 10. okt. 202018:51 > 18:55
Podeli:
Izvor: Fonet

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je Energetski centar Forsthaus u Bernu, zajedno sa ambasadorom Srbije u Švajcarskoj Goranom Bradićem.

On je tokom zvanične posete Švajcarskoj posetio Bern i tom prilikom se upoznao sa sistemom spaljivanja otpada, koji ujedno smanjuje emisiju štetnih gasova u tom gradu.

„Energetski centar je inovativna kombinacija proizvodnje zelene energije. Gradonačelnik Berna je upoznao nas je sa ovim efikasnim sistemom, kako u pogledu proizvodnje energije za daljinsko grejanje, tako i u pogledu proizvodnje električne energije“, rekao je Radojičić.

On je istakao da ova elektrana koristi obnovljive izvore energije – otpad i biomasu i podmiruje 30 odsto energetske potražnje grada Berna.

„Beograd želimo da razvijamo u skladu sa konceptom pametnog grada i ekološkog grada, koji podrazumeva održivu proizvodnju i racionalno korišćenje električne energije. U skladu sa tim, ovakve posete su veoma značajne kako bismo razvijali potencijalne projekte na osnovu iskustva gradova koji su razvili efikasne sisteme u oblasti energetske potražnje“, rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući modernoj tehnologiji, ova kombinovana elektrana zadovoljava sve ekološke standarde, prenosi Beoinfo.