Ministarstvo najavljuje rešenje, građani čekaju, a šta kažu turističke agencije

Biznis 09. okt. 202016:12 > 16:25
Podeli:
Izvor: REUTERS/Pilar Olivares

Od 1. oktobra rad turističkih agencija je blokiran jer su osiguravajuće kuće prestale da im izdaju polise. Nadležni najavljuju da će problem početi da se rešava već sledeće nedelje. Za to vreme najveći gubitnici su građani koji ne mogu da realizuju ni već uplaćena putovanja.

Ne računajte na putovanja – poručuju iz Udruženja turističkih agencija. Kažu, to je zato što ne mogu da da na tržištu nabave polise osiguranja. Ko ima vaučere, možda će moći da ih zameni, ali sad ne.

„Ukoliko dobijemo mogućnost da radimo mi ćemo sve svoje vaučere, takozvane, to su zapravo potvrde o zamenskim putovanjima, sigurna sam ispoštovati. Nama su putnici uslov za opstanak, mi za putnike radimo“, kaže Marija Matijević iz Unije turističkih agencija Srbije.

POVEZANE VESTI

Reč je o višegodišnjem problemu koji ide na štetu malih agencija ali i putnika, objašnjavaju u udruženjima. Smatraju da je za putnike najbezbednije uvesti sistem individualnog osiguranja.

„Jedini način da putnik bude maksimalno zaštićen, koliko je to moguće, naravno, je uvođenje ovih, takozvanih, individulanih polisa o kojima mi pričamo godinama“, naveo je Srđan Ećimović, iz Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije.

Bankarska garancija kao rešenje o kojem se govorilo u javnosti za njih kažu nije opcija. Visoki nameti za agencije će se, kažu, odraziti i na cenu aranžmana odnosno na troškove putovanja za građane.

„Da li smo malo razmislili šta to znači da jedno privredno društvo u Srbiji kaže: ‘E sad ću staviti 400.000 evra depozita, ja to imam i ja to mogu’. Da li bi to u bilo kojoj drugoj zemlji bi smelo tako da se odradi, da se donese iz slamarice i da se stavi neki depozit. To pravno, to finansijski neće biti tako“ poručila je Gordana Prodić, iz Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije.

I dok su agencije ukazivale na to da je izostao odgovor resornog ministarstva na njihove zahteve oglasio se ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. Kaže da su osiguravajuće kuće „Triglav osiguranje“, „Globos“ i „Dunav osiguranje“ izrazile spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama.

Ministar očekuje da bi to moglo početi već tokom sledeće nedelje.