Brnabić: Podrška razvoju sela i poljoprivrede jedan od prioriteta nove vlade

Biznis 09. okt 202013:34 > 13:36
Podeli:
Izvor: Fonet

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da će novoj vladi jedan od prioriteta biti podrška razvoju sela i poljoprivrede.

„Nalazimo se u pandemiji koja je pokazala koliko je važno da se oslanjamo na sopstvene resurse i domaću proizvodnju hrane. U prethodnom periodu smo jačali poljoprivredu i Srbija nije imala nestašicu hrane, iako je potražnja bila četiri do pet puta veća od uobičajene“, rekla je Brnabić na predstavljanju Nacionalog programa za preporod sela Srbije.

Istakla je da su planirana još veća ulaganja u znanje i nauku, koja će biti primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji, što uključuje i digitalizaciju i širenje interneta, kako bi mladi ostajali na selu.

Podsetila je da je završeno 14 sistema za navodnjavanje oranica, a u pripremi je još 18 sistema.

„Ulažemo i u dovođenje struje na njive, odnosno elektrifikaciju polja, protivgradnu zaštitu, dajemo podsticaje od 15.000 evra mladim poljoprivrednicima da osnivaju gazdinstva i planiramo još veću pomoć, kao i za seoski turizam“, kazala je premijerka, koja je i mandatar za sastav nove vlade.

Povraćaj investicije u poljoprivredu je, kako je dodala, jako brz, a kvalitet života na selu zavisi i od novih puteva, škola, domova zdravlja, za šta su predviđena još veća ulaganja.

„Bez podsticaja nema ni uslova za osvajanje novih tržišta za domaću poljoprivredu, kao ni osnivanja zadruga“, rekla je Brnabić na predstavljanju programa u Palati Srbija u Beogradu.

Podsetila je da je pre nesec dana objavljen poziv za 60 seoskih naselja za uvođenje brzog interneta, što je investicija od 40 miliona evra, od čega je Vlada Srbije iz kredita EBRD obezbedila 18 miliona, a ostatak telekomunikacione kompanije.