Konferencija: Žene "45+" zaobilaze kao nepoželjnu radnu snagu

Biznis 08. okt 202016:41 > 16:50
Podeli:
Izvor: Freeimages/ Justine FG

Poslodavci i tržište rada u Srbiji ne posmatraju žene "45+" kao dragoceni resurs profesionalnog znanja, iskustva i veština, već ih radije zaobilaze kao nepoželjnu radnu snagu, isključujući ih iz ekonomskog života kao prestare i neprilagodljive intenzivnim promenama, ocenjeno je na konferenciji u organizaciji udruženja "Žene na prekretnici".

U Srbiji u ovom trenutku živi skoro pola miliona žena starosne dobi od 45 do 64 godine koje su nezaposlene i neaktivne, navodi se u saopštenju sa onlajn konferencije i ističe da su zbog toga žene „45+“ jedna od najosetljivijih i najbrojnijih marginalizovanih grupa.

Ova društvena grupa skoro je potpuno nevidljiva za donosioce odluka na sva tri nivoa vlasti, poslovni sektor, donatorsku zajednicu i, u znatnoj meri, za medije, dok javne politike koje su integrisale pitanje rodne ravnopravnosti nisu usklađene u punom kapacitetu i harmonizovane na način kojim bi se obezbedilo sistemsko rešenje i strateško unapređenje ekonomskog položaja žena „45+“ na tržištu rada.

Žene „45+“ predstavljaju značajan ljudski i socijalni kapital, čije isključivanje sa tržišta rada nanosi velike finansijske gubitke Srbiji i njenom ukupnom BDP, o čemu govori i studija izrađena u okviru projekta. Količina nevidljivih i neplaćenih poslova koje žene „45+“ svakodnevno obavljaju u okviru svojih porodica je tolika da bi prestanak takvih aktivnosti doveo do značajnog poremećaja u funkcionisanju velikog broja porodica, te tako i do poremećaja ukupnog društvenog života, upozorava se u saopštenju.