ASNS: Radnici u Srbiji su odavno zaboravili šta znači dostojanstven rad

Biznis 07. okt 202014:30 > 14:39
radnici fabrika privreda
Izvor: Shutterstock

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) objavila je, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, da su radnici u Srbiji odavno zaboravili šta takav rad podrazumeva, te da analize pokazuju da jedan od šest radnika živi ispod granice siromaštva.

„U Srbiji je uspeh imati posao, naročito danas u vreme epidemije, kada veliki broj radnika ostaje bez posla. Ono što je problem je činjenica da imati posao u Srbiji ne znači da se pobeglo od siromaštva, a još manje znači garanciju dostojanstvenog rada“, navedeno je u saopštenju.

Učešće minimalne zarade u minimalnoj potrošačkoj korpi iznosi 70,19 odsto, a prosečnoj 36,59 odsto, dok „jedan od šest radnika živi ispod granice siromaštva“, saopšio je ASNS.

„Pošto podizanje minimalne zarade smanjuje siromaštvo i nejednakost, podstiče ukupnu potražnju, zaposlenost i sveukupni ekonomski rast, pregovori o visini minimalne cene rada moraju biti mnogo ozbiljniji i organizovaniji. Oni moraju biti zajednička akcija svih sindikata kojom će se obezbediti nužna snaga pritiska na Vladu i poslodavce. Svi zajedno moramo shvatiti da nema dostojanstva bez većih zarada“, navedeno je u saopštenju.

ASNS smatra da uzrok niskog nivoa zarada leži i u krizi kolektivnog pregovaranja, odnosno sve manji broj zarada se ugovara kroz kolektivni ugovor.

Zato u Srbiji svaki šesti zaposleni prima minimalnu zaradu, što čini cifru od 400.000 ljudi, s tendencijom da se taj broj znatno poveća zbog problema s pandemijom, saopštio je taj sindikat.

Naglašeno je da se opseg delatnosti gde se isplaćuje minimalna zarada neprekidno širi u turizmu, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, samostalnim delatnostima, transportu.

„Zato već sada možemo da tvrdimo da više od pola miliona ljudi živi od 30.000 dinara. Dostojanstveno, zar ne?“, piše u saopštenju.

Da li će tako biti i ubuduće, smatra ASNS, „zavisi od radnika i građana koji moraju da shvate da se demokratija i dostojanstvo ne poklanjaju – već da se za njih bori“.