Orbović: Plate bi bile veće kad bi poslodavci podelili profit sa zaposlenima

Biznis 07. okt 202012:50 > 12:58
Podeli:
Izvor: N1

Plate u Srbiji mogle bi da budu veće ukoliko bi poslodavci deo svog profita, koji nije mali, podelili sa zaposlenima, ocenio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović, povodom 7. oktobra – Svetskog dana dostojanstvenog rada.

„Plate u proteklih pet godina su porasle za 22 odsto, dok su profiti, u istom periodu, porasli za čak 285 odsto. Najmanji godišnji rast plata imali smo 2016. godine i to 1,09 odsto, dok je te iste godine profit bio veći za 99,52 odsto“, rekao je Orbović.

POVEZANE VESTI

Dodao je da ti podaci svedoče da radnici u Srbiji rade kvalitetno i stručno, zbog čega i poslodavci dobro posluju, pa nema razloga da i zaposleni ne dobiju deo tog profita, jer kada poslodavac ima problema u poslovanju sudbinu firme dele i zaposleni, koji tada primaju „minimalac“.

„Minimalna zarada je u Srbiji postala pravilo, a ne izuzetak, kako je to utvrđeno zakonom, pa sve više poslodavaca, naročito u realnom sektoru, zarade utvrđuje na nivou ‘minimalca’ ili tek nešto više. Međutim, kada uspešno posluje i ostvaruje dobit, po pravilu, izostaje uvećanje plata ili bilo koji drugi benefit za radnike“, kazao je Orbović.

On je podsetio da se u Evropi standard građana poredi u odnosu na samo jednu potrošačku korpu, u Srbiji pored prosečne, postoji i minimalna potrošačka korpa.

„Mi ni tu minimalnu nismo dosegli, jer je minimalac za 20 odsto manji od vrednosti te korpe“, ukazao je predsednik SSSS.

Istakao je da su, uprkos tripartitnom Programu dostojanstvenog rada za Srbiju, koji je prošle godine potpisan uz posredovanje predstavnika Međunarodne organizacije rada, zaposleni u Srbiji danas daleko od dostojanstvenog rada.

„Ipak, nadam se da ćemo u nekoj budućnosti moći da govorimo da većina radnika ima dostojanstvenu platu i da od nje može normalno da živi“, rekao je Orbović i dodao da će SSSS nastaviti da se bori da se rad vrednuje, da se prava iz rada poštuju i da radnici žive dostojanstveno od svog rada.