Investicioni plan EK predviđa devet milijardi evra za Zapadni Balkan

Biznis 06. okt. 202014:08 > 15:55
Podeli:
Izvor: N1

Evropska komisija usvojila je ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan vredan devet milijardi evra koji treba da pomogne regionu u usklađivanju privreda sa privredom Unije i stvaranju jačih regionalnih veza.

Komisija se obavezuje da obezedi devet milijardi evra iz IPA fondova u periodu od 2021. do 2027. godine za privredno usklađivanje regiona sa EU prvenstveno kroz investicije i podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, održivom povezivanju kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Pročitajte još:

Prema planu u koji je N1 imao uvid, šest milijardi evra od ukupne sume su namenjeni za investicije u sektorima transporta, energetike, digitalizacije, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja u svim zemljama regiona, 1,5 milijardi je odvojeno za privatni sektor a preostalih 1,5 milijardi za obrazovne sisteme.

Komisija je ocenila da je pandemija koronavirusa nanela ogromnu štetu privredama regiona koje, i pre njenog izbijanja, nisu bile usklađene sa Evropskom unijom i dodala da ovaj plan treba da podstakne dugoročni oporavak i dovede do održivog razvoja. Zemlje regiona, po oceni Komisije, moraju da sprovedu reforme da bi se približile jedinstvenom tržištu Unije.

Usvojen plan treba da oslobodi privredne potencijale regiona i njegove značajne mogućnosti za ekonomsku saradnju i trgovinu unutar regiona.

Komisija smatra da treba uspostaviti novi sistem garancija za Zapadni Balkan kroz koji bi moglo da se potencijalno obezbedi investicije vrednosti do 20 milijardi evra. Prema navodima Komisija, prioriteti u sprovođenju ovog plan su bolje povezivanje privreda regiona, što zahteva snažnu volju zemalja regiona za sprovođenje reformi, jačanje regionalne privredne integracije i razvoj jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na zakonodavstvu EU.

Među prioritetima su i upravljanje otpadnim vodama i tranzicija energetskog sektora sa uglja na obnovljive izvore energije. Komisija je upozorila na loše upravljanje zemljama regiona i ograničeni napredak u rešavanju problema na polju vladavine zakona i u borbi protiv korupcije. Ona smatra da je neophodna saradnja unutar regiona i sa EU u borbi protiv pranja novca, terorizma, ekstremizma, trgovine ljudima i ilegalnom trgovinom oružjem kao i švercu migranata.

Na šta će konkretno otići novac za Srbiju

Povezivanje Istoka sa Zapadom

Očekuje se da do 2024. bude završen „Autoput mira“, koji će spajati Prištinu i Niš. Imajući u vidu da je glavni deo Koridora X, jugoistočno od Mađarske, preko ovog regiona do Bugarske i Grčke praktično završen, paralelni železnički koridor će biti u potpunosti modernizovan, posebno, obilaznica kod Niša, a to će biti završeno na vreme, navodi se u dokumentu Evropske komisije: „Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan“, u koji je N1 imao uvid. Takođe, deminiranje reke Save i rešavanje „uskog grla“ Dunava biće završeno kako bi se poboljšao održiv saobraćajni modalitet ovih važnih vodnih puteva, u sklopu evropske Trans-evropske transportne mreže (TEN-T).

Povezivanje Severa i Juga

Pruga Beograd, preko Podgorice, do Bara, biće potpuno obnovljena od srpske granice do mora. Takođe, dodatno će se unaprediti železnička ruta od Beograda do Prištine, izgradnjom na Kosovu i pripremom neophodne tehničke dokumentacije za radove na obnovi u Srbiji.

Prebacivanje sa uglja na održive izvore energije

Kako se navodi u dokumentu, prebacivanje sa uglja koji je veoma veliki zagađivač, biće ključno za region kako bi ispunio obaveze prema Pariskom sporazumu. Ključnu ulogu u tome odigraće, između ostalog, budući gasovodi. Konkretno, što se tiče Srbije, za gradnju će biti pripremljena gasna interkonekcija Severna Makedonija-Srbija, kao i Trans-balkanski koridor za prenos električne energije kao deo povezivanja Srbije, Crne Gore i BiH.

Održivo upravljanje otpadnim vodama

U Srbiji će biti implementiran investicioni program za životnu sredinu, koji će uključiti modernizovanje sistema otpadnih voda za velike i srednje gradove. Takođe će biti napravljen integrisani regionalni sistem otpadnih voda u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.