NALED: Bez pravne sigurnosti nema investicija i daljeg razvoja Srbije

Biznis 06. okt. 202013:59 > 14:09
Podeli:
Izvor: FoNet/Marija Đoković

Bez pravne sigurnosti i izvesnosti nema investicija i daljeg razvoja Srbije, ukazano je na sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a. Stoga će, kako je najavljeno, priorteti Saveza biti dalja reforma i unapređenje upisa u katastar i digitalizacija rada sudova, sudske uprave i prostorno urbanističkog planiranja.

Novoizabrani predsednik Saveza Jovan Purar rekao je da je jedan od ciljeva i pojednostavljenje postupka ozakonjenja objekta.

POVEZANE VESTI

„Insistiraćemo na rešavanju problema oko nedosledne i nejasne primene člana 95. bivšeg Zakona o zadrugama koja je za posledicu imala da se sporovi vode više od 20 godina, što se odražava na imovinu privrednih subjekata“, objasnio je Purar.

Državna sekretarka u Ministarstvu gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Aleksandra Damjanović podsetila je da je u saradnji sa Savezom unapređeno elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i uveden jednošalterski sistem za upis u katastar, čime je poslovno okruženje unapređeno i učinjeno povoljnijim.

„Srbija je izmenom Zakona o planiranju i izgradnji dospela na 9. mesto ‘Duing biznis liste’ Svetske banke u segmentu izdavanja građevinskih dozvola“, istakla je Damjanović.

Ona je dodala i da Srbiju očekuje izmena Zakona o upisu u kataster nepokretnosti, ali i nastavak rada na unapređenju oblasti prostornog planiranja i urbanizma kroz uvođenje instituta E-prostora.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milutin Trivunac kazao je da je važno da stečajno zakonodavstvo bude funkcionalno jer je to vid reciklaže u privredi, kao i da ti postupci traju što kraće, gde poverioci moraju da što pre dođu do unovčenja svojih potraživanja.