Brnabić: Intenzivno radimo na direktnoj avio liniji Beograd – Toronto

Biznis 02. okt 202020:37 > 20:38
Podeli:
Izvor: N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ambasadorkom Кanade Кetlin Čabom da je razvoj bilateralnih odnosa dveju zemalja pozitivan i da je vidljiv napredak saradnje u oblasti ekonomije i investicija, i najavila direktnu avio liniju između Beograda i Toronta.

Ona je istakla je da najznačajniji vid bilateralne saradnje predstavljaju investicije, pre svega, u sektor rudarstva i energetike, za koji su kanadske kompanije tradicionalno zainteresovane.

Podsetila je da sada u Srbiji posluje više od 50 kanadskih kompanija.

„Investitori iz Кanade prepoznali su Srbiju kao veoma dobru destinaciju za ulaganja u oblasti rudarstva i energetike“, istakla je ambasadorka Кanade i izrazila uverenje, da će uprkos pandemiji koronavirusa, dodatni podstrek razvoju ekonomskih odnosa biti direktna avio linija između Beograda i Toronta, na čijem uvođenju dve strane intenzivno rade.

Ova direktna veza, kako je objasnila, biće od izuzetnog značaja, kako za brži razvoj odnosa Kanade i Srbije, tako i za brojnu srpsku dijasporu u Кanadi, koja je i važna spona dva naroda.

Ambasadorka Кanade pohvalila je brzi napredak u oblasti inovacija i digitalizacije, prepoznajući Srbiju kao lidera u regionu u ovim oblastima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Кao dobar primer i simbol razvoja i modernizacije, Čaba je navela Biosens institut u Novom Sadu, koji će napraviti veliki iskorak u digitalizaciji poljoprivrede i povezati ovaj važan sektor sa informacionim tehnologijama.

Ona je izrazila očekivanje da će se saradnja Srbije i Кanade u budućnosti razviti i u oblastima nauke i inovacija.

Premijerka Brnabić zahvalila je ambasadorki Čabi na požrtvovanom radu tokom svog mandata u Srbiji i podsetila na doprinos i podršku koji je pružila ženskom preduzetništvu, kulturi i tradiciji Srbije, pre svega, kroz pokroviteljstvo Etno mreže, koja kroz plasman srpskih rukotvorina ima značaj u kulturnom i turističkom smislu, navodi se u saopštenju.