NKD: Nišlije plaćaju penale od 6.313 evra dnevno za nešto što više nije njihovo

Biznis 01. okt. 202018:41 > 18:45
Podeli:
Izvor: N1

Ni dve godine nakon što je lokalna vlast u Nišu prenela osnivačka prava i upravljanje aerodromom "Konstantin Veliki" Vladi Srbije, nije potpuno jasno da li će Niš i kada početi da plaća dug od 5,8 milijardi dinara Republici, za zemljište oko aerodroma koje, takođe, više nije gradsko.

Dug je nastao 2010. godine kada je tadašnji gradonačelnik sklopio ugovor sa Ministarstvom odbrane o konverziji vojnog i gradskog zemljišta, i o njemu se dugo nije znalo. Iako je doskorašnja lokalna vlast tvrdila da niški aerodrom ide u ruke Vladi, upravo da bi dug bio otpisan, iznenađujuće saopštenje aktivistima Nacionalne koalicije za decentralizaciju stiglo je iz Ministarstva odbrane.

U njemu se navodi da dugovanje nije nestalo, a postoji i kamata od 6.313 evra dnevno, čija je otplata, iz gradskog budžeta, trebalo da počne još u julu.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju tvrdi da je Ministarstvo najavilo i pokretanje postupka za naredne dane.

„Mi smo bili povučeni jednom reakcijom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje nas je bilo optužilo da širimo dezinformacije i uznemiravamo javnost našom najavom građanima Niša da će plaćati ‘penale’ za nešto što više nije njihovo. I onda su oni rekli – ne, to je sređeno, završeno. Pozvali su se na neki poseban zaključak Vlade koji niko nikada nije video“, kaže on.

„Mi smo tada poslali zvaničan zahtev za informacije od javnog značaja Ministarstvu odbrane. Bili smo veoma prijatno iznenađeni kada smo dobili izjašnjenje od Ministarstva odbrane koje veoma jasno kaže da nema nikakvog govora o tome da Niš više ne duguje i da postoje kamate“, dodajke Dašić.