NKD: Država preuzela aerodrom Niš, dugovi ostali Gradu, kamata 6.313 evra dnevno

Biznis 30. sep. 202020:58 > 20:59
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da im Grad Niš i dve godine nakon poklanjanja niškog aerodroma duguje novac, ali i da postoji kamata od 6.313 evra dnevno i to u odgovoru koji su, kako kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, njima direktno poslali. Iz NKD-a zaključuju da su se "republičke i lokalne vlasti zapetljale u brzini otimanja i da sada ne mogu da nađu pravni način da završe započeto bez velike štete".

Kako piše portal Južne vesti, da dugovanje za zemljište poklonjenog aerodroma „Konstantin Veliki“ postoji i dve godine nakon što on nije u vlasništvu Grada Niša, već Republike, a da se od pre dva meseca obračunava i kamata od 6.313 evra dnevno – upozoravaju već nekoliko meseci iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

O otplati duga i dalje se ne zna skoro ništa, ali je Ministarstvo saobraćaja nedavno najavilo da će se više o tome znati nakon izgradnje „Novog Niša“.

Tada su u saopštenju demantovali NKD, ali je drugo Ministarstvo i to ono kome Grad Niš duguje novac, potvrdilo ono na šta NKD već mesecima ukazuje – da dug i kamate postoje i da još nisu nikako regulisane.

Iz NKD sada saopštavaju:

– Da su obaveze Grada u vezi sa aerodromskim zemljištem (koje mu je Republika oduzela) samo „delimično izvršene“ i to postupanjem gradskih vlasti iz januara 2012. godine kada je više od 5 hektara zemljišta Republika već dobila od Grada Niša. Dakle, Ministarstvo potvrđuje da dugovanje i dalje postoji.

– Da postoji kamata od 6.313 evra dnevno koja počinje da se zaračunava od 29. jula 2020. godine.

– Da je dug delimično servisiran jedino u periodu prethodne vlasti i da su sve gradske vlasti u Nišu od 2012. do preuzimanja aerodroma 2018. godine potpuno zanemarivale pitanje ovog dugovanja.

POVEZANE VESTI

Iz NKD ističu da je potvrđeno da je nakon poklanjanja niškog aerodroma državi predviđeno donošenje „posebnog zaključka Vlade“ kojim će se regulisati dugovanje Grada Niša, te napominju da se i iz tog odgovora zaključuje da je reč o regulisanju, a ne „brisanju“ duga kako su najavljivale lokalne vlasti dok su pravdale otimanje aerodroma.

Međutim, takav zaključak nikada nije donet, napominju, iako je Ministarstvo odbrane tvrdilo da jeste.

Ministarstvo odbrane je tek nakon dobijanja zvaničnog zahteva od NKD u avgustu ove godine, a više od dve godine od preuzimanja aerodroma u Nišu, pokrenulo inicijativu pred republičkom Direkcijom za imovinu za rešavanje navedenog pitanja, a u vezi sa eksproprijacijom zemljišta koju je Grad Niš trebalo da uradi kako bi otplatilo dug za zemljište. Dakle, jasno je da će Ministarstvo odbrane insistirati na eksproprijaciji zemljišta za svoje potrebe, a da je trenutno to i dalje ugovorna obaveza Grada Niša, pojašnjavaju.

Iz NKD zaključuju da je ova potvrda Ministarstva još jedan dokaz da je preuzimanje aerodroma urađeno bez ozbiljnih priprema, ekonomskih i pravnih analiza, ali i bez ikakvih planova u vezi sa postojećim obavezama i bez ikakve ekonomske opravdanosti za sve zainteresovane strane.

Republičke i lokalne vlasti su se zapetljale u brzini otimanja i sada ne mogu da nađu pravni način da dovrše započeto, a da ne nastane velika šteta ili po budžet Grada Niša, ili za Ministarstvo odbrane i vojsku.

Iz celog ovog posla do sada su jedini finansijski dobitnici koncesionar Aerodroma Nikola Tesla i Air Serbia – napominju.

Zabrinjava ih što o tome gradska vlast ćuti mesecima i što niko od njih nije pokrenuo bilo kakav proces zaštite interesa Grada Niša, koji više od dve godine ne poseduje zemljište, ali koji za njega i zvanično ima ogromna dugovanja prema Republici.

Zato podsećaju gradsku vlast u Nišu da, ukoliko ne preduzimaju nikakve korake u vezi sa ovim pitanjem zbog naredbi iz „centrale“, ozbiljno krše član 12. Ustava Srbije kojim je lokalna samouprava definisana kao „ograničenje državne vlasti“ i koja podleže samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti.