NBS potvrdila kupovinu dela obveznica, ekonomisti kažu – državna pomoć Telekomu

Biznis 30. sep. 202019:03 > 19:12
Podeli:
Izvor: N1

Netransparentnost karakteriše još jedan proces u Srbiji - Narodna banka Srbije kupila je korporativne obveznice državnog preduzeća Telekom Srbija. Dnevni list "Danas" preneo je svoja saznanja da su prvo obveznice kupile četiri poslovne banke, a odmah potom iste hartije od vrednosti preuzela Narodna banka Srbije. Iako iz centralne banke za N1 kažu da je sve bilo po tržišnim uslovima, ekonomisti ocenjuju da se ova transakcija može svrstati pod državnu pomoć Telekomu Srbija.

Utrostručena dugovanja u poslednje dve godine i minus u kasi Telekoma od 1,15 miljardi evra – naveli su najveće državno telekomunikaciono preduzeće da izda korporativne obveznice vredne 200 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Dužničke hartije kupile su banke. Njih pet je potom, deo obveznica, vrlo brzo nakon kupovine, prodalo Narodnoj banci. Iz NBS-a za N1 su potvrdili transakciju, ali javnosti nije poznato po kojoj ceni je to centralna banka obveznice i kupila.

„Narodna banka Srbije je donela odluku u maju mesecu koja im takvu transakciju omogućava, ali je pitanje da li je takva odluka ekonomski opravdana… Narodna banka na ovaj način može da u svoje bilanse unese obveznice koje ne vrede toliko ili posle nekog vremena može da se ispostavi da ne vrede toliko… Što bi napravilo gubitak u bilansu Narodne banke“, objašnjava novinar lista Danas i autor teksta Miloš Obradović.

Narodna banka Srbije osim cene, ne navodi precizno ni koliko je dužničkih hartija kupila. Kažu da nije, kao je objavljeno, reč o polovini emitovanih, već da je „bliže trećini“.

„Narodna banka Srbije nije ni približno otkupila maksimalni dozvoljeni iznos korporativnih obveznica Telekoma koji je ograničen sa dva kruiterijuma – 70% ukupne emisije ili 11 milijardi dinara izloženosti prema jednom emitentu, što ukazuje da je postojala dovoljno velika tražnja banaka kao investitora za ovom obveznicom“, navela je Narodna banka u odgovoru N1.

Ekonomski analitičari nemaju dilemu, kažu: to je defakto državna pomoć.

Profesor FEFA, Goran Radosavljević, međutim, objašnjava da takva državna pomoć nije nedozvoljena u ovom trenutku, jer je Evropska unija tokom krize izazvane koronavirusom „spustila“ kontrolu državne pomoći. Sagovornik N1 dodaje da NBS nije slučajno ovu transakciju, kako kaže, „provukla“ kao meru za borbu protiv kovid-krize.

„Znalo se unapred da će to neke banke da kupe, to je verovatno bilo unapred pripremljeno, da će NBS da otkupi 50% koliko može i u suštini tu je priča zatvorena… Telekom je dobio državne pare indirektno, verovatno će dobiti i neka druga državna preduzeća poput SDPR-a i nekih drugih i to je kanal jedne državne pomoći koja je pod okriljem kovida sada aktivirana“, ocenjuje Radosavljević.

Slična praksa – da centralna banka kupuje obveznice državnih preduzeća – primenjuje se i u susednoj Mađarskoj, sa malom razlikom u odnosu na Srbiju – proces je tamo u potpunosti transparentan.

Brokeri ocenjuju da nije jasno koliko obveznice Telekoma zaista vrede.

„Mislim da bi bilo mnogo bolje da je uradio javnu emisiju obveznica, u smislu da je mogao da kupi bilo ko na finansijskom tržištu, da su te obveznice kotirane na beogradskoj berzi i da je tamo utvrđena cena. U tom slučaju bi tržište dalo svoj sud o uspešnosti poslovanja samog Telekoma“, navodi Branislav Jorgić, broker.

Od ranije je poznato da su obveznice emitovane da bi Telekom Srbija, kako su saopštili, finansirao poslovne aktivnosti i refinansirao dugovanja, koja su porasla zbog kupovine kablovskih operatora – prema ocenama stručnjaka, po cenama većim od tržišnih. Iz Telekoma o celom slučaju kupovine obveznica – ni reči…