Samostalni sindikat Zastava oružja: Smene rukovodilaca zbog članstva u sindikatu

Biznis 29. sep. 202013:53 > 14:02
Podeli:
Izvor: N1

U Samostalnom sindikatu Zastava oružje osudili su odluku uprave da se smene rukovodioci koji, kako je istaknuto, uprkos pritiscima, nisu hteli da se iščlane iz Samostalnog i učlane u Industrijski sindikat, koji favorizuje predstavnik države - predsednik Nadzornog odbora.

U saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje je navedeno da su odluke o smeni rukovodilaca za proizvodnju, upravnika i dvojice poslovođa u Kalionici, osudili zaposleni, koji su hteli štrajkom da spreče dalje šikaniranje i progon članova Samostalnog sindikata.

„Odluka o smeni poslovođa je preinačena, ali rukovodstvo ostaje pri tome da smeni upravnika pogona, člana Skupštine Sindikata, koga štiti i Kolektivni ugovor, i protera ga u drugu fabričku celinu, čime se onemogućava njegov dalji sindikalni rad“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjuje se da rukovodilac pogona Kalionica već 30 godina obavlja težak i odgovoran posao u pogonu termičke obrade, gde se radi u izuzetno složenim i rizičnim uslovima.

„Nedavno su smenjena dva izvršna direktora za proizvodnju, Đorđe Nestorović i Milan Ljujić, inženjeri sa dugogodišnjim iskustvom, upravnica pogona Galvanizacija, rukovodilac Transporta, a pre toga su se na udaru našli rukovodilac Marketinga, Prodaje, kao i veći broj nižih rukovodilaca“, stoji u saopštenju.

U Samostalnom sindikatu smatraju da se napadi na članove tog sindikata od strane predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića, koji je „potpuno privatizovao javnu funkciju“, pojačavaju posle debakla njegovog kandidata i predstavnika Industrijskog sindikata na izborima za zastupnika društvenog kapitala.

„Smena ključnih rukovodilaca događa se u trenutku kada značajno treba da se podigne proizvodnja pušaka za američko tržište“, saopšteno je.

U Samostalnom sindikatu su ocenili da se stalnim smenama rukovodstva već godinama razara fabrički sistem, a posledice su rekordni gubici fabrike, pogotovo od 2017. godine, od kada je Marjanović predsednik Nadzornog odbora Zastava oružje.

Kažu da se na udaru nalazi i inženjerski kadar sa velikim iskustvom koji se prebacuje u druge celine, dok je veći broj mlađih inženjera napustio fabriku.

Najavljeno je da će, zbog „najnovijeg zaoštravanja situacije i konflikta rukovodstva sa radnicima fabrike“, u sredu biti održana Skupština Sindikalne organizacije Zastava oružje.