Vasilić kaže da postoje sumnje na korupciju, Žeželj – isključiti je iz Saveta

Biznis 24. sep. 202016:34 > 16:34
Podeli:
Telekom Srbija
Izvor: Izvor: N1

U velikom intervjuu za NIN Jelisaveta Vasilić izjavila je da je analizom ugovora o saradnji Telekoma i Wireless medije ustanovila da postoji sumnja na korupciju u tom poslovnom odnosu, baš kao i u prethodnom velikom izveštaju o Telekomovom poslovanju i kupovini kablovskih operatora. U isto vreme, Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da vlasnik Wireless medije Igor Žeželj pokušao da izvrši pritisak na Savet.

Posle analize ugovora koji je javno objavila i Savetu za borbu protiv korupcije dostavila Marinika Tepić, Članica Saveta sa 30 godina iskustva u Privrednom sudu kaže da postoje osnovi sumnje za korupciju.

„Utvrdila sam da je 37 miliona ugovoreno za saradnju Telekoma sa firmom za investiciona ulaganja i da će ona biti isključiv partner Telekoma“, rekla je Jelisaveta Vasilić za NIN.

POVEZANE VESTI

U međuvremenu, Savetu za borbu protiv korupcije stiglo je pismo vlasnika firme kojoj je Telekom uplatio više od 37 miliona evra Igora Žeželja. Savet je pismo shvatio kao pritisak i navodi da će sada dodatno biti motivisan da ispita ugovor Telekoma i Wireless medije.

„Ujedno, skrenuta je pažnja Savetu da Ugovor kojim raspolaže nije pribavljen na legalan način i nosi oznaku „poslovna tajna“. Poziva se Igor Žeželj da javno objavi pismo dostavljeno Savetu za borbu protiv korupcije. O daljim odlukama Savet će obavestiti javnost“, naveo je Savet u saopštenju.

Međutim, Savet nije usvojio referat Jelisavete Vasilić koji se odnosi na poslovanje Telekoma i akviziciju više malih kablovskih operatora za šta su 2018. potrošene stotine miliona evra. O tome ćuti i Tužilaštvo kome je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke podneo krivičnu prijavu pre mesec dana i nije dobio nikakav odgovor.

„Za 10 meseci je preko 500 miliona evra novca izvučeno iz Telekoma Srbija. Pre toga se Telekom Srbija zadužio, uzeo kredite. Dakle, taj novac će vraćati država, građani, zaposleni Telekoma. A završio je ko zna gde. Vrlo verovatno je završio i u kupovini nekih privatnih televizija sa nacionalnom frekfencijom kao što su Prva i O2. Srđan Milovanović je neposredno nakon što mu je od Telekoma isplaćeno 195 miliona evra kupio te dve televizije“, naveo je Aleksić.

Udružena opozicija Srbije upozorava da je dug Telekoma narastao na milijardu i trista miliona evra i da se anonimno javlja sve više zaposlenih u Telekomu koji upozoravaju na sve težu finansijsku situaciju.

„Ako je ovo zlatno doba Telekoma, da li je istina da Telekom već nekoliko meseci ne isplaćuje svoje obaveze prema podizvođačima? I da su podizvođači besni i ljuti i da prete da će zadovoljenje tražiti na sudu? Dakle, jel tačno da Telekom ne plaća svojim podizvođačima“, rekla je Dragana Rakić iz DS.

Telekom Srbija je krajem avgusta saopštio da će se zadužiti za još 200 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti i to prvi put u istoriji, emitovanjem korporativnih obveznica sa rokom dospeća od pet godina.