Minimalac veći za 2.000 dinara, sindikalci kažu – nedovoljno za preživljavanje

Biznis 14. sep. 202019:20 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Radnici u Srbiji koji primaju minimalac, od sada će na računu imati dve hiljade dinara više jer je Socijalno-ekonomski savet doneo odluku da povećanje ove godine bude 6,6 odsto. Sindikalci su veoma nezadovoljni odlukom, kažu da takav minimalac i dalje nije približan minimalnoj potrošačkoj korpi. A poslodavci tvrde da im je svako povećanje u vremenu epidemije koronavirusa i nezvesnosti - veliko. Između podeljenih mišljenja, Vlada Srbije je dala konačnu reč.

Sa 30.000 dinara, koliko je do danas iznosila minilalna plata, mesečno u Srbiji živi 350.000 ljudi. Da sa tim gotovo ne može da se preživi – sindikalci su upozoravali i Vladu i poslodavce, ali njihovi apeli ostali su bez odgovora.

„Svađu“ u Socijalno-ekonomskom savetu oko iznosa minimalca, prekinuli su predstavnici Vlade. Odluka je doneta – minimalac se povećava za 2.126 dinara, odnosno za 6,6 odsto.

POVEZANE VESTI

To je ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu, u kojoj, pretpostavićete, radi jedan, upozorava predsednika sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

„Nema trpeljivijih građana, i zaposlenih i sindikata, nego što su ovi u Srbiji. Nejednakosti su najveće ovde, siromaštvo je vrlo rasprostranjeno. Ovim ritmom mi ćemo imati opet efekat da će srazmerno i ovu krizu ‘platiti’ najsiromašniji“, ističe on.

Poslodavci kažu: kada je kriza – svako povećanje je veliko. U svojim budžetima nisu videli prostor da sindikatima izađu u susret i podignu minimalac tako da bude približan potrošačkoj korpi od 37.000 dinara.

„Dve hiljade dinara je minimalna zarada veća – time su se povećale i sve ostale zarade“, ističe Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca. „Zato što oni koji su imali do sada 32-33 hiljade sada će ići na 35“, objašnjava on.

Država se, bar prema izjavama resornih ministara, krize ne plaši. Novca u državnoj kasi ima, uverava ministar finansija Siniša Mali i odbacuje kritike sindikalaca. A poslodavce Mali ohrabruje rečima da će država podneti najveći teret odluke o novoj minimalnoj ceni rada.

„Od prvog januara takođe povećavamo neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300, a to je negde oko osam milijardi dinara koje država preuzima na sebe“, poručuje Mali.

Povećanje minimalne zarade odgovara državi, koja će „ubirati“ dodatne prihode, objašnjava za N1 novinarka magazina „Nova ekonomija“ Ivana Pavlović.

„Vladi Srbije treba novac, jedan od načina je da poveća minimalac – biće malo više novca na osnovu poreza i doprinosa. Drugi način je zaduživanje – ali ako pričate sa privredom na terenu – ovo je toliko neizvesno da malo ko može da projektuje svoje poslovanje na duži period od šest meseci do godinu dana“ ističe Pavlović.

I pored ekonomske krize, ministar Mali kaže da ima dobre vesti za penzionere, jer će penzije biti povećane od sledeće godine za 5,9 odsto, po „švajcarskoj formuli“ koja će biti primenjena.

A u danu kada je minimalac povećan minimalno, Mali se osvrće i na stara obećanja – podseća građane da će prosečna plata u Srbiji biti 900 evra. Ali, 2025.