Hrvatski hoteli ostvarili 44 posto lanjskih noćenja, ali prihodi im lošiji

Biznis 12. sep. 202009:45 > 09:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Pilar Olivares

Iako su hrvatski hoteli u dosadašnjem delu sezone ostvarili 44 posto lanjskog prometa, anketa Hrvatskog udruženja turizma pokazala je da je finansijski prihod još niži, i to za pet do 15 posto u odnosu na promet, što pokazuje da je bilo pritisaka na cene smeštaja, piše Jutarnji list.

Hoteli s četiri zvezdice, pojasnio je direktor Hrvatskog udruženja turizma (HUT) Veljko Ostojić, imali su oko 10 posto veću popunjenost nego hoteli ostalih kategorija, što pokazuje da su turisti, pandemiji uprkos, i dalje insistirali na kvalitetu.

Kad govorimo o kampovima, ovde finansijski pokazatelji prate fizičke pokazatelje, prema kojima je u ovom segmentu ostvaren promet od 57 posto u odnosu na lani, a najmanji pad zabeležen je u segmentu kampova s pet zvezdica, kojih je u Hrvatskoj, doduše, malo, ali je to indikacija smera budućeg razvoja, rekao je Ostojić.

Kad je u pitanju turistički promet, podaci pokazuju da smo u periodu od januara do kraja avgusta ostvarili 53 posto prošlogodišnjih noćenja, a rezultat za jul i avgust govori o udelu od 62 posto iz 2019. godine.

Najbolje je po pitanju prometa, ne računajući nekomercijalni smeštaj, prošao segment nautike, koji je u julu i avgustu na 70 posto lanjskog prometa, sledi privatni smeštaj koji je na 66 posto, kampovi s 57, pa  hoteli sa 44 posto udela noćenja, prenosi Jutarnji list.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.