Konferencija Digital 2020: Pandemija bila test za telekomunikacione kompanije

Biznis 10. sep. 202016:20 > 16:34
Podeli:
Izvor: Promo

Pandemija koronavirusa je veliki ispit za telekomunukacione kompanije koje su pokazale da mogu da se brzo prilagode novim uslovima, ocenjeno je na onlajn konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima "Digital 2020 powered by Huawei".

Izvršni direktor za tehniku Telenora Srbije Saša Leković je rekao pandemija predstavlja stres-test za infrastrukturu i fleksibilnost kompanije, da li može da se brzo prilagodi novom načinu rada.

„Ipak, u svemu tome moramo razmišljati o ljudima, kako o radnicima tako i o korisnicima. Veliki sam protivnik rečenice koja se često koristi – držite socijalnu distancu. Držite fizičku distancu, ali ne socijalnu“, rekao je Leković na panelu „Godinu dana (i čitav vek) posle“.

Izvršni direktor kompanije SBB u Srbiji i Telemach u Crnoj Gori Milija Zeković je istakao da „zajedništvo i humanost opisuje atmosferu u SBB-u“.

„Mi smo deset dana pre početka vanrednog stanja organizovali rad od kuće Kontakt centra. Takođe, United Grupa, u okviru koje posluje SBB, je pomogla sa tri miliona dolara celom regionu, od čega je samo za Srbiju izdvojeno čak milion dolara pomoći“, rekao je Zeković.

Dodao je da je brzine interneta i korišćenje servisa bilo na nivou naših očekivanja za 2022. i 2023. godinu.

Zeković je kazao da državu čeka ozbiljan posao na polju regulative i razvoja 5G infrastrukture, naročito kada je zaštita životne sredine u pitanju.

Izvor : Promo

„Potreba za 5G mrežom raste, iako postoje strahovi građana, pritisci na operatore i brojni drugi problemi“, istakao je on.

Podsetio je da je United Grupa kupila najvećeg teleoperatera u Bugarskoj, operatera u Hrvatskoj, u procesu je kupovina grčkog Fortneta.

„Voleo bih da i u Srbiji imamo mobilnu mrežu“, rekao je Zeković i dodao da u Srbiji „građanin nema uvek mogućnost da bira operatera i zaključujemo da zakon ne tretira sve operatere jednako što će se, nadam se, na putu ka Evropskoj uniji promeniti“.

Glavni direktor za tehniku u Vip mobile i A1 Slovenija Nenad Zeljković je rekao da je pored svih izazova oko 5G mreže u vreme pandemije njen rast dva puta brži nego kada je 4G mreža počela da se pušta.

„Međutim, mreže su već na kraju svojih kapaciteta, i 5G mreža nam je neophodna što pre“, kazao je Zeljković.

Izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija Đorđe Marović je rekao da očekuje da će se kroz pokretanje novih aktivnosti i kroz inovacije u najskorijoj budućnosti postići to da telekomunikaciona industrija postane komoditet, odnosno da su njeni servisi sada neophodni poput struje.

Značaj te industrije, kako je ocenio, može samo da raste, a doprineće opštem oporavku države i ekonomije.