Univerzitet u Beogradu i NALED pokreću "berzu stručnih praksi za studente"

Biznis 09. sep 202014:26 > 14:39
Podeli:
Izvor: Fonet

Univerzitet u Beogradu i Nacionalna alijansa za lokalni ekononomski razvoj (NALED) potpisali su sporazum o saradnji na uspostavljanju "berze stručnih praksi za studente osnovnih i poslediplomskih studija".

Studenti bi time, kako je objavljeno, „stekli prva poslovna iskustva u više od 300 multinacionalnih i domaćih kompanija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva“.

„Želimo da osnažimo veze akademske zajednice, privrede i državne uprave, i da pružimo priliku našim studentima da steknu dragocena radna i životna iskustva na praksama u članicama NALED. Posebno želimo da damo doprinos jačanju naše privrede i unapređenju njenih kapaciteta“, rekla je rektorka Ivanka Popović.

Predsednik NALED-ovog Saveza za eUpravu i direktor kompanije OSA za računarski inženjering Željko Tomić je rekao da je kroz programe stručne prakse i studentska takmičenja u organizaciji NALED u proteklih 10 godina prošlo 200 studenata, i naveo da je upravo na taj način rad počelo više od četvrtine sada zaposlenih stručnjaka u NALED.

„Aktivnije uključivanje profesora, saradnika i studenata u javno-privatni dijalog i aktivnosti NALED-a na sprovođenju istraživanja i analiza doprineće kvalitetu praktičnih politika i uspehu reformi za koje se zalažemo“, kazao je Tomić.

Naveo je primer reforme sistema paušalnog oporezivanja koju je NALED pripremao u saradnji s Fakultetom organizacionih nauka, a koja je donela predvidivosti poslovanja za 100.000 poreskih obveznika, dok je program „Startuj legalno“ pripremljen u saradnji s Fakultetom političkih nauka.