EKS bit: 3D protetička ruka, znanjem se pomeraju granice medicine

Biznis 03. sep 202016:39 > 16:41
Podeli:
Izvor: Printscreen

Eks bit projekat, prekogranična IT saradnja koja se realizuje u Srbiji i Hrvatskoj, jedan je od 25 najinovativnijih projekata na Regiostars takmičenju koje organizuje Evropska komisija. O projektu, za Info biz govorio je Vukašin Stojkov, suosnivač.

Otvaranjem tri nova centra u Srbiji i Hrvatskoj razvijene su nove digitalne zajednice koje imaju značaj za mlade i sve zainteresovane za inovacije i preduzetništvo.

Projekat, koji je nastao pre nekoliko godina, finansirala je iz Evropske Unije, kao i donacijama.

Na početku pandemije koronavirusa, uz pomoć 3D štampača odštampano je oko 2.000 vizira za zaštitu zdravstvenih radnika.

„Projekat je bio pri samom kraju i nikome nije na pamet palo da se zapravo pripremamo za epidemiju. Kada je epidemija došla i kod nas svi učesnici na projektu odmah su se angažovali, da uz pomoć opreme koju smo pribavili u velikim količinama, da pomognemo onim članovima društva koji su u tom trenutku bili najugroženiji, a to su zdravstveni radnici. Svi naši projekti su potpuno besplatni za krajnje korisnike. Smatramo da finansije ne treba da koče čoveka da se izbori za svoje dobro i na kraju za dobro društva“, rekao je Vukašin Stojkov, jedan od osnivača EKS bit projekta.

Najznačajniji projekat na kojem su do sada radili je 3D protetička ruka za devojčicu iz Vranja i devojčicu iz Makedonije.

„U pitanju je protetička ruka koja je napravljena pomoću 3D štampača i koja je potpuno salivena prema potrebama devojčice iz Srbije koja je rođena bez podlaktice. Ona je potpuno dizajnirana i kreirana u Srbiji tako da može da prati njen rast i može da se prilagodi njenim potrebama. Ovim smo pokazali da pomoću znanja i svega što smo pokazali na svim seminarima i događajima tokom projekta da se mogu pomerati i granice medicine,“ zaključio je Stojkov.

Ovi rezultati su projekt doveli među 25 najinovativnijih projekata finalista na Regiostars takmičenju koje organizuje Evropska komisija.

„Bez obzira na to kakav bude rezultat projekta mi planramo da se poširimo. Do sada smo bili zastupljeni u manjem delu Srbije, a sada želimo da to dignemo na veći nivo“, poručio je Vukašin Stojkov.

Tagovi