Zbog nepoštovanja propisa, Poreska uprava zatvorila više od 350 pekara

Biznis 02. sep 202019:24 > 20:02
Podeli:
Izvor: N1

Crvena traka preko celog lokala. Vrata zaključana. Ulazi zapečaćeni. U takvim pekarama hleb i pecivo se ne mogu kupiti. Poreska uprava ostavila je poruke građanima da su objekti zatvoreni zbog nepoštovanja poreskih propisa. Poslednjih dana avgusta ovo je sudbina više od 350 pekara širom Srbije.

Svoja vrata danas je ponovo je otvorila pekara porodice Grubanoski na Zvezdari. Posle 40 godina, koliko radi na ovom mestu, pekara je bila zatvorena petnaest dana, zbog neizdavanje fiskalnog računa. 

„Greška, priznajemo. Ajmo da pregovaramo sto godina, da ne vodimo rat jedan minut. Ajmo da kažnjavamo, nemoj da zatvaramo radnje, jer nam je posao opao između 50 i 70 odsto“, poručuje Zoran Grubanoski. 

„Teško je pronaći prodavačicu, pekara koji su sada postali naučni radnici, o higijeničarkama ne mogu da vam pričam. Mi sami kao porodica čistimo pekaru“, ističe on. 

Sredinom avgusta Poreska uprava je sprovela kontrolu u 609 pekara širom Srbije. U 67 odsto njih, utvrdila je nepravilnosti i protiv odgovornih lica podnela prekršajne prijave. Tokom deset dana avgusta, privremeno je zatvorila 356 pekara zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljivanja radnika, dok je ovu meru izrekla za ukupno 645 objekata od početka godine, rekli su za N1 u ovoj instituciji. 

„Shodno zakonskoj regulativi, ukoliko se u kontrolama po prvi put ustanove nepravilnosti za koje je određena mera privremenog zatvaranja objekta, ova mera je u trajanju od 15 dana. Ukoliko se po drugi put ustanovi da postoje nepravilnosti, mera privremene zabrane je u trajanju od 90 dana, a ukoliko se i treći put ustanove nepravilnosti, privremena zabrana je u trajanju od godinu dana“, objašnjavaju iz Poreske uprave.

Bez pomoći države u vidu isplaćivanja minimalca u vreme epidemije ne bi mogli, ali je zatvaranje bila suviše rigorozna mera, objašnjava Grubanoski.

„Pa, ja ću ponoviti ono što sam čuo na televiziji. Da je slaba uplata PDV-a bila i pretpostavljam da su državni organi na osnovu toga reagovali, ali zašto ovako rigorozno. Ne bi trebalo, ljudi smo. Ovo je naša zemlja, ovo je moj grad, ovo je moje selo, ovo je moja kuća, ova radnja je privatna“, kaže Grubanoski. 

Zbog neizdavanja, ali pre svega neuzimanja fiskalnih računa, vlast je najavila da će napraviti čitav set aktivnosti radi podizanja svesti građana o tome koliko je to važno. Do tada poreski inspektori zatvaraće i prehrambene i ugostiteljske objekte – nekad više, nekad manje.