Martinović (NSZ): Broj nezaposlenih se smanjuje, neznatan broj otpuštanja

Biznis 02. sep 202011:23 > 11:25
Podeli:
Izvor: N1

Na tržištu rada u Srbiji postoji stabilnost, nema oscilacija, a broj nezaposlenih je manji nego u isto vreme prošle i na početku ove godine, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

POVEZANE VESTI

„Broj nezaposlenih na našoj evidenciji se smanjuje. U ovom trenutku imamo 508.000 lica na našoj evidenciji, a početkom marta ih je bilo oko 515.000. Važno je da vidimo da na tržištu rada postoji stabilnost, nema oscilacija, nema otpuštanja radnika“, rekao je Martinović za RTS.

On je ukazao da je domaća privreda u drugom kvartalu funkcionisala pod jakim uticajem epidemije, ali i pod uticajem mera koje je Vlada Srbije preduzele, a „koje su očuvale ekonomsku stabilnost i sva radna mesta u tom momentu“.

Kako je neveo, do posla najlakše dolaze informatičari, inženjeri građevinske struke i mašinstva, ekonomisti, građevinski radnici, lekari i drugo medicinsko osoblje.

„Pojačana je tražnja i za kuririma, dostavljačima, socijalnim radnicima, negovateljima“, kazao je Martinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje je naveo da je zabeležen i neznatan broj otpuštanja. „U uslovima epidemije najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva, mini trgovina, saobraćaja. Vrlo brzo po prestanku vanrednog stanja i to tržište se stabilizovalo. Turizam jedino nije zabeležio pojačana zapošljavanja, ali sektor trgovine svakako jeste“, objasnio je Martinović.

Podsetio je da je u vreme epidemije i vanrednog stanja uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja službi za zapošljavanje i da su nezaposlena lica obaveštena da neće biti brisana sa evidencije do daljeg, zato što mnogi nisu bili u mogućnosti da se prijave.

„Mere koje je vlada preduzela i program ‘Moja prva plata’, koji treba da uključi oko 10.000 mladih ljudi svakao će uticati na to da tržište rada i dalje bude stabilno“, kazao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.