Mali: Ekonomske mere doprinele istorijskom minimumu nezaposlenosti u Srbiji

Biznis 31. avg 202013:43 > 13:48
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto i da su ekonomske mere doprinele očuvanju radnih mesta uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa.

POVEZANE VESTI

„Ponosan sam na sve što smo postigli, a nezaposlenost koja je sada na istorijskom minimumu od 7,3 odsto potvrda je da smo pametno osmislili sve mere, koje su sačuvale našu privredu i radna mesta“, rekao je Mali.

Dodao je da pored pomoći privredi i građanima da je posebno ponosan na program „Moja prva plata“, koji je podsticaj za dodatno zapošljavanje.

„To je odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet“, rekao je Mali.

Istakao je da se u njih ulaže dve milijarde dinara, za plaćenu praksu devet meseci i da će za to prvo radno iskustvo mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, zavisno od školske spreme.

On je naveo da „privreda i građani mogu da se oslone na državu, što je i dokazano, imajući u vidu da je Srbija izdvojila oko 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 5,8 milijardi evra pomoći radi ublažavanja posledica koronavirusa“.

„Ova podrška je bila ključna za održavanje pune zaposlenosti i držanje privrede na nogama. Dokazali smo da smo odgovornim vođenjem ekonomske politike uspeli da obezbedimo pomoć, koja je bila neophodna u ovim teškim vremenima za ceo svet“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima „na preduzećima je sada da nastave da se bore i razvijaju, a ja mogu samo da ponovim da je država uvek tu za svoje građane“.

Mali je ocenio da u uslovima kada svetska ekonomija drastično pada, Srbija se drži na zavidno dobrom nivou, što, kako je rekao, „daje podstrek da se još više borimo i ostvarujemo najbolje moguće rezultate“.

„Raduje nas činjenica da smo za prvih šest meseci zabeležili pad privrede od svega 0,9 odsto, što je odličan rezultat imajući u vidu da su razvijene svetske ekonomije doživele dvocifren pad“ , rekao je Mali.

On je rekao da je važno da se popravi ekonomija u celom svetu, što ponajviše zavisi od zdravstvenog segmenta.

Kako je rekao „najvažnije je da nećemo imati smanjenje plata i penzija“ i da će u oktobru sa Međunarodnim monetarnim fondom razgovarati o doradi švajcarske formule za penzije.

„I da ponovim još jednom, bez obzira na probleme u funkcionisanju globalne ekonomije, mi ćemo imati povećanje i minimalne zarade i penzija u 2021. godini“, rekao je Mali.