Svadbena industrija u velikoj krizi zbog korone, prodaja pala od 80 do 90 odsto

Biznis 27. avg. 202016:25 > 16:38
Podeli:
Izvor: Reuters/Aly Song

Predstavnici svadbene i event industrije održali su u sredu na platou ispred narodne skupštine performans, kojim su želeli da ukažu na težak položaj te industrije tokom epidemije koronavirusa u Srbiji. Od države traže još minimalaca i otpis doprinosa.

POVEZANE VESTI

 Slična situacija je i u Kini, odakle dolazi najveći broj venčanica. U kineskom gradu Sudžou, jednom od najvećih izvoznika svadbenih proizvoda, vlada strah zbog otkazivanja venčanja parova širom sveta. Ovaj grad najpoznatiji je po venčanicama.

„Zabrinuta sam, ovo je globalni problem i jedino što možemo je da ga prihvatimo. Brinem, jer se venčanja otkazuju, prodaja opada, a to utiče na moj posao i život“, kazao je jedan od prodavaca.

„Slabo ide prodaja. Nadam se da će se situacija sa epidemijom u svetu stabilizovati i da će se saloni venčanica ponovo otvoriti“, rekao je jedan od vlasnika salona.

Godišnja stopa rasta tržišta venčanica i opreme za svadbe, dostiže rast veći od 15 odsto. Taj rast naglo je prekinula epidemija koronavirusa. Iaoko su nakon popuštanja mera u Kini bile dozvoljene veće svadbe, to nije poguralo rast prodaje.

„To je ostavilo velike posledice. Nismo imali klijente uopšte, jer je sve bilo zatvoreno. Ostali smo u kontaktu sa klijentima preko onlajn platformi. Samo između 10 i 20 odsto klijenata je ostalo, sve smo izgubili. Zaposleni su se vratili na posao, ali uglavnom samo sede jer niko ne ulazi u radnje“, kaže vlasnica radnje.

„Kina veding ekspo“, jedan od najvećih sajmova venčanica u svetu, prošli mesec bio je organizovan u Šangaju, ali trgovci tvrde da je poseta bila slaba. Zbog epidemije i cena haljina je skočila jer je i transport poskupeo.