Mihajlović: Država u vodni saobraćaj ulaže 400 miliona evra

Biznis 27. avg. 202014:45 > 14:51
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Država u vodni transport ulaže 400 miliona evra, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koja je s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem razgledala postavljanje navigacionih bova na novosadskom sektoru Dunava.

Mihajlović je rekla, saopštio je njen kabinet, da će, zajedno s koncesijama, ta ulaganja iznositi pola milijarde evra i da su vodni koridori jednako važni kao i auto-putevi. 

„Do 2012. nije bilo ni ovoliko kilometara auto-puteva, rekonstruisanih pruga, niti razgovora o brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, a da ne govorimo o ulaganjima u bezbednost plovidbe na Dunavu“, rekla je ona i navela da je država 2012. u taj vid transporta uložila 11 miliona evra.

Dodala je da je Srbija jedna od retkih država koje obeležavju plovni put na Dunavu radi povećanja bezbednosti plovidbe.

„Gradićemo i brodsku prevodnicu na Tisi, kao što gradimo Đerdap 1 i 2“, rekla je ministarka.

„Nastavljamo sa ulaganjima u vodni saobraćaj, a to je moguće samo kada imamo stabilan i jak budžet koji može da garantuje velike infrastrukturne projekte“, rekla je ona. 

Navela je da „nijedno gradilište nije stalo u Srbiji“ i da je „velika zainteresovanost investitora“.

Gradonačelnik Novog Sada je rekao da su sklonjeni brodovi koji su deset godina propadali na Dunavu, rekavši da su to „simboli pljačkaške privatizacije prethodnih vlasti koje su dozvolile propadanje rečne flote“.

Vučević je rekao i da je lokalna vlast razgovarala „s kineskom kompanijom o izgradnji novog mosta“.