Protest turističkih radnika širom Srbije, apeluju da ih država spasi od krize

Podeli:
Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

Predstavnici turističkih agencija, agencija za iznajmljivanje automobila i vodiča apelovali su istovremeno na trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca da ih država spasi od krize izazvane pandemijom virusa kovid-19, zbog čega nemaju posla jer su zaustavljena putovanja.

Na manifestacijama u sva četiri grada, pod nazivom „10 minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“, u organizaciji Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), pročitan je apel u kome ti turistički radnici traže od države da ih „prepozna kao najugroženiji sektor“ nakon obustave putovanja. 

„Turistički vodiči, turističke agencije – receptivne (dovode strane goste u Srbiju) i emitivne, kao i rent-a-car agencije već pet meseci su bez posla i prihoda, pa je situacija gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja“, navodi se u apelu.

Dodaje se da na apel za pomoć turističkom sektoru koji su prosledili državnim institucijama još nisu dobili odgovor, ali da, kako su naveli, postoje naznake da se traži način da im se pomogne. 

„Pozivamo naše državne organe da nas podrže i pomognu nam da nastavimo sa poslom koji volimo, za koji smo se školovali i koji hrani naše porodice, a koji je generacijama naših putnika donosio najlepše uspomene“, navodi se u apelu.

Turistički radnici su u apelu naveli i da su „sigurni da će i njihovi putnici, ali i strani gosti koji otkrivaju Srbiju, u njima imati najbolje ambasadore, koji će kao i do sada, umeti da predstave Srbiju na najlepši mogući način“.

U Kragujevcu su se oglasili turistički radnici, na Trgu kod krsta. Turistički radnici iz Bora, Čačka, Ćuprije, Kraljeva, Jagodine Paraćina, Velike Plane, Gornjeg Milanovca i Kragujevca traže od Vlade Srbije da „udahnu malo vazduha zbog situacije oko koranavirusa“. „

„U poslednjih pet meseci turističke organizacije imale su minimalne ili nikakve prihode. Potrebna nam je pomoć države da nekako prezimimo, jer retko ko je ove godine koristio pasoš“, kaže za N1 Nenad Trakić, jedan od organizatora akcije.

U pešačkoj zoni Kragujevca oni su izveli performans sa suncobranima, ležaljkama, putnim torbama i kremama za sunčanje , dok su okupljeni Kragujevčani nosili kišobrane. 

Izvor : Tanjug/Nikola Anđić

Zaposleni u turističkim agencijama u Nišu, njih oko 200, pridružili su se danas skupu „Deset minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“. Nakon prolaska gradom turističkim autobusima, zaposleni su se okupili na centralnom gradskom trgu noseći kofere, suncobrane, rekvizite za plažu i parole na kojima je pisalo „Grupa koja ne ide nigde“, „Grupa koja ne putuje u Atinu“, „Grupa koja ne putuje u Lisabon“, „Grupa koja ne putuje u Moskvu“.

Turistička radnica Milica Began, pročitala je apel za pomoć turističkom sektoru, uz podsećanje da je turizam devastiran na globalnom nivou, a u najvećem broju zemalja turistički radnici su prepoznati kao najugroženiji deo privrede. Ona je podsetila da je apel za pomoć turističkom sektoru, prosleđen državnim institucijama, još bez konkretnog odgovora.

„Naše kolege hotelijeri su pre par dan dobili očekivanu pomoć, pa se i mi koji činimo druge delove turističke privrede nadamo sličnom modelu“, rekla je Began. 

Vlasnik turističke agencije „Ski end Sun Travel“ Bojan Milosavljević istakao je da od uvođenja vanrednog stanja 90 odsto agencija posluje bukvalno bez ikakvih prihoda. 

„Ugrožene su i druge privredne grane, ali je sektor turizma pogođen najviše. Nadamo se da će država i grad imati sluha da nam pomognu kako bismo zadržali postojeće kapacitete“, naglasio je Milosavljević. 

On je rekao da se od države traži pomoć u vidu isplate plata kako bi turističke agencije zadržale postojeći broj radnika. 

„Ukoliko mi zadržimo postojeće kapacitete, kada se situacija bude normalizovala, država će imati korist. Sve te plate će se državi višestruko vratiti“, rekao je Milosavljević. 

Više vesti o kovidu-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.