Novi navodi o Telekomu, Aleksić iznosi tvrdnje o još jednoj pomoći Žeželju

Biznis 21. avg. 202019:04 > 19:05
Podeli:
Izvor: N1

Šta sve novcem svih građana plaća Telekom Srbija? Na dosadašnja pitanja o spornim akvizicijama kablovskih operatora, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić danas je otvorio još jedno - kako je, uz pomoć državnog Telekoma, produkcijska kuća u vlasništvu Igora Žeželja, postala monopolista na tržištu TV serija?

POVEZANE VESTI

Produkcijska kuća „Firefly“, osnovana 25. juna 2018. novcem kompanije Mondo Inc. Igora Žeželja, prema tvrdnjama Miroslava Aleksića, za samo godinu dana „pregazila“ je konkurenciju u proizvodnji TV serija. To bi bilo manje sporno kad bi se znalo da firma „Firefly“ nije osnovana novcem građana koji je finansirao državni Telekom, preko kompanije Mondo, navodi Aleksić.

„Ne mogu a da ne pitam, da ne pitam Telekom Srbija kolika je vrednost potpisanih ugovora između kompanije Telekom i kompanije „Firefly“ vezano za proizvodnju serija, ili kompanje „Mondo“ koja je osnivač kompanije „FireFly“, koliko je plaćanje tih serija, kolika evrednost tih serija koje kasnije plaća RTS, ko to finansira? Ovo je još jedna koruptivna šema na koji način se pojedinci u ovoj državi bogate“, rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Aleksić ukazuje da „Firefly“ vodi nekadašnja zamenica generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koja je sa sobom povela i saradnicu, do tada zaduženu na RTS-u za akviziciju sadržaja.

U odgovoru na iznete tvrdnje, „Firefly“ za N1 navodi da je advokatska kancelarija koja je zastupa podnela tužbu protiv Aleksića zbog nanošenja nematerijalne štete, povrede časti i ugleda i povrede prava prezumpcije nevinosti, kao i da su svi Aleksićevi navodi u celosti netačni. Nejasno je, međutim, ostalo kada je tužba podneta, jer je o tome na koferenciji Aleksića obavestila novinarka Kurira, a on je svoje navode javno izneo tek danas.

Aleksić podseća na rast zaduživanja Telekoma od čak 300% zbog spornih investicija. Poziva Tužilaštvo za organizovani kriminal da reaguje povodom krivične prijave koju je podneo protiv članova Nadzornog odbora Telekoma i državnog revizora Duška Pejovića. U tužbi se navodi sumnja da su upravo oni odobrili nezakonitu kupovinu nekoliko kablovskih operatera, kojom je Telekom oštećen za 500 miliona evra.

„Neka pozovu mene, ako to što ja govorim nije istina, neka mene procesuiraju, neka traže dokaze, neka izađu u javnost, kažu bilo šta. Ljudi, radi se o pola milijarde državnog novca. Nikakva slična pljačka nije viđena i niko ne demantuje i svi se prave ludi“, naveo je Aleksić.

U kameru Pinka ipak je reagovao šef države braneći Telekom i optužujući SBB koji je deo United Grupe da je „opljačkao“ državnog telekomunikacionog operatora. Vučić je dan kasnije malo defanzivniji.

„Nikada ničim nismo ugrozili investicije United Grupe, ali ja mislim da je važno da se kaže kako i na koj način su plaćani kablovi, kako i na koji način su plaćane dozvole, kako i na koji način svaka kompanija plaća porez, a podrazumeva se to i za SBB, kao i za Kurir, kao i za Telekom i za sve druge. Ja sam uvek za apsolutnu transparentnost“, naveo je Vučić.

„Izjava predsednika je jedna samo dnevno-politička ocena u kojoj je on optužio „an ženeral“ nekoga da je lopov i da hoće da rasturi domaću firmu. Telekom može da rasturi samo država naša i na tome imam utisak se radi već“, ocenio je Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

Uoči konferencije ispred RTS-a koju je Aleksić na tom mestu zakazao kako bi, kaže, skrenuo pažnju javnog servisa, saopštenjem se oglasio Telekom Srbija. U saopštenju navodi da je bilo koji dokument te kompanije dostupan svakoj nadležnoj instituciji, ali da su ugovori za konkurenciju tajna.

Aleksić podseća da to ne važi čak ni za državnog revizora. „Državni revizor treba da kontroliše na koji način se troši javni resurs. Njega nema. Nema ga zato što je menjao program revizije, što je vršio pritisak da ovo ne izađe u javnost i što je na taj način prikrivao ovu korupcionašku, strašnu veliku aferu prikrivanja izvlačenja para iz Telekoma“, kaže Aleksić.

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije koja je sačinila izveštaj o Telekomu, za N1 kaže da od te firme nije dobila nijedan dokument na postavljenih deset pitanja, uz izgovor da Telekom nije u sistemu javne svojine. Ona podseća da poslovanje Telekoma nikada nije bilo transparentno.