Vlasnik turističke agencije vratio pomoć državi: Više mi se isplati otpuštanje

Biznis 18. avg 202014:21 > 14:43
Izvor: N1

Vlasnik turističke agencije "Ponte" Saša Zarić vratio je u julu državnu kovid-pomoć u minimalcima za zaposlene, u vrednosti od oko 1,5 miliona dinara, a preživljavanje firme omogućuje od 5. jula povećan broj turista koji odmor provode u Turskoj i Egiptu. Zarić kaže da bi ga pomoć obavezala da ne sme da otpusti više od 10 odsto zaposlenih do kraja oktobra.

„Državna pomoć od pola miliona dinara mesečno za 19 radnika obavezala bi me da ne mogu da otpustim više od deset odsto zaposlenih do kraja oktobra, a to je jedan radnik iako za četiri nije bilo posla“, rekao je Zarić za Betu.  

Država je u prvom paketu pomoći privredi predvidela minimalne zarade za zaposlene u malim i srednjim firmama od oko 30.000 dinara i 50 odsto tog iznosa za radnike velikih firmi za april, maj i jun, a doprinosi i porezi su odloženi do 4. januara 2021.godine i plaćaće se na 24 rate.

POVEZANE VESTI

U drugom paketu pomoći države za avgust i septembar je 60 odsto minimale zarade i zabrana otpuštanja više od deset odsto radnika do kraja godine i taj paket može da dobije samo firma koja je uzela prvi paket kovid pomoći.

Zarić je ocenio da mu se više isplatilo da otpusti zaposlene za koje nije bilo posla, nego da prihvati „mizernu“ pomoć države i „novu omču oko vrata“.  

Istakao je da su čarter avioni sa turistima za Tursku počeli da lete 5. jula, a desetak dana kasnije i za Egipat i da taj promet obezbeđuje da se zarade plate za radnike i da se firma održi u aktivnom stanju. 

„Pomoć koju je država ponudila turizmu i hotelijerstvu je smešna. Onaj ko je projektovao da država podeli istu pomoć i najugroženijima i firmama u trgovini i nekim drugim sektorima koji su imali malu štetu zbog pandemije loše je to smislio“, rekao je Zarić.

Dodao je da je pomoć države, osim što je mala, stigla sa zakašnjenjem od tri meseca, a da su turistički radnici u Grčkoj dobili pomoć za radnike po 870 evra. Zarić je rekao da je, kada je vratio tromesečni iznos pomoći u minimalnim zaradama morao da plati poreze i doprinose na plate, oko milion dinara. 

Za kredit za likvidnost nije konkurisao jer smatra da se zajam može uzeti samo ako se firma razvija, ali ne i ako se bori za opstanak. Agencija je, kako je rekao Zarić, potpisala ugovore i za naredni period i nada se da će se turistička sezona produžiti i u septembru.

„Preuzeo sam veliki poslovni rizik jer ako se intenzivira pandemija i uvede karantin, firma će završiti karijeru“, rekao je Zarić.