Raspisan javni poziv za realizaciju programa "Moja prva plata"

Biznis 18. avg. 202009:51 > 09:58
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da je, na osnovu uredbe Vlade Srbije, raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata".

Javni poziv dostupan je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, sajtu Moja prva plata i u dnevnim štampanim medijima.

Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

POVEZANE VESTI

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

U program je planirano uključivanje 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program „Moja prva plata“ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou.

Nacionalna služba za zapošljavanje takođe, uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Prva faza realizacije programa je namenjena isključivo poslodavcima, koji se u periodu od 17. avgusta 2020. do 25. septembra 2020. godine prijavljuju na sajtu Moja prva plata.

Druga faza realizacije programa je namenjena nezaposlenim licima, koji će se u periodu od 1. oktobra 2020. do 15. oktobra 2020. godine prijavljivati na sajtu Moja prva plata.

Treća faza realizacije programa je izbor kandidata od strane poslodavaca u periodu od 16. oktobra 2020. do 31. oktobra 2020. godine. Konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu Moja prva plata počev od 1. novembra 2020. do 7. novembra 2020. godine.

Četvrta faza realizacije programa je potpisivanje trojnog ugovora između nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u periodu od 8. novembra 2020. do 7. decembra 2020. godine, navodi se u saopštenju.