Milosavljević: Nije bitno da li naše oružje izvozi privatna ili državna firma

Biznis 17. avg. 202018:30 > 18:44
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Industrijskog sindikata Zastava oružja Dragan Milosavljević rekao je, povodom izjave njegovog kolege iz Samostalnog sindikata Dejana Ilića da ne znaju preko kojih firmi i na koje destinacije se oružje izvozi, da za radnike te fabrike nije bitno da li robu izvozi privatna ili državna firma, već je za njih bitno da imaju obezbeđene ugovore i redovne plate. Dodao je da su u poslednjih 50 godina svi zarađivali na Zastavi oružju, pa i država, kojoj neće "lako oprostiti taj dug".

„Poslovanje namenske industrije Srbije je jasno definisano zakonom. Da bi se dobila izvozna dozvola potrebno je odobrenje četiri ministarstava. Sve je veoma precizno definisano zakonom. Za nas nije bitno da li robu izvozi privatna firma ili državna. Za nas je bitno da imamo obezbeđene ugovore i da lični dohodci redovno stižu“, rekao je Milosavljević u Danu uživo na TV N1.

POVEZANE VESTI

Na pitanje da prokomentariše izjavu Ilića da je primetan interes da privatni trgovci preuzmu trgovinu oružjem, a da proizvođači trpe velike gubitke, Milosavljević je naveo da su „uvek bolje prolazili oni koji trguju oružjem, nego proizvođači“.

„Sa nama je to slučaj poslednjih 50 godina. Nije ni da ove državne firme nisu zaradile na nama. Svi zarađuju na nama. Ova borba sada je borba za profit. Nije njima stalo do fabrike odbrambene industrije. Njima je stalo do njihovog profita, jer je mnogo bitno ko je taj koji izvozi to (oružje), smatra Milosavljević.

Na pitanje da prokomentariše Ilićevu izjavu da je Zastava oružje u nezavidnoj situaciji i da su njeni dugovi sve veći, Milosavljević je istakao da ti dugovi datiraju još od 2000. godine, i da je sam Ilić bio predsednik Nadzornog odbora fabrike sve do 2012. godine, „gde su ta dugovanja dostigla vrednost oko 12 milijardi dinara“.

„Jedini spas je konverzija dugovanja. Svi sindikati (u fabrici) treba da smognu snage da se konverzija dugovanja odradi što pre, jer je to velik kamen fabrici oko vrata. Tek kada bismo se rešili tih dugovanja, znali bismo šta smo i kako smo. Mi plaćamo kamatu na kamatu“, naveo je predsednik Industrijskog sindikata.

Država, navodi, od 80-ih godina ima određena dugovanja prema Zastavi oružju, i sada se taj dug kreće oko 200 miliona dolara. „To je izvezena roba fabrike. Država je putem neke druge robe sve to naplatila. To je dug koji mi nećemo lako oprostiti državi“, upozorava Milosavljević.

On dodaje da je država u poslednje dve-tri godine uložila 9,7 miliona evra u fabriku, da su uslovi rada znatno poboljšani u odnosu na prethodni period, kao i da rukovodstvo ima korektan odnos prema sindikatima, i da je moguće svaki problem konstruktivno rešiti razgovorom.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje njegovog sindikata od 13. avgusta kada su doveli u pitanje objektivnost TV N1, jer je „Industrijski sindikat prozvan bez mogućnosti da se brani i odbrani“, tokom Ilićevog gostovanja na N1, on je kazao da je to bio „jedini način da se čuje glas Industrijskog sindikata“, i da se „sve se svodi na izjave predsednika Samostalnog sindikata“, napominjući da imaju još tri reprezentativna sindikata u fabrici.

„Mislim da je vreme da svi u fabrici zbijemo redove, i da je interes svih zaposlenih jedinstvo koje mora da bude“, zaključio je on.