Mihajlović: Brza pruga Beograd-Budimpešta najvažniji projekat za zemlju

Biznis 17. avg 202012:24 > 12:33
Podeli:
Izvor: Ministarstvo saobraćaja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa predsednikom kineske kompanije "Čajna rejlvej internešenel kompani" (CRIC) Ju Guođengom i sa njim razgovarala o realizaciji izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, za koju je ocenila da je najvažni strateški projekat za zemlju.

„Izgradnja ove brze pruge je naš najvažniji projekat, očekujem da sve bude izvedeno u predviđenim rokovima i raduje nas što ćemo sledeće godine na jesen od Beograda do Novog Sada putovati za manje od pola sata“, rekla je ona i dodala da su svi projekti koje Srbija i Кina zajedno realizuju simbol prijateljstva i dobrih odnosa dve zemlje.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je podsetila da ministarstvo upravlja projektima vrednim 15 milijardi evra, od čega su projekti sa Кinom vredni sedam milijardi evra.

Predsednik kineske kompanije CRIC Ju Guođeng je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Vlada Srbije i ministarstvo sve vreme pružaju kineskom izvođaču i izrazio uverenje da će svi radovi biti završeni po ugovorenoj dinamici i po evropskim i svetskim standardima.

„Došao sam u Srbiju kako bih se na terenu uverio u dinamiku i napredak radova. Dinamički plan je realan i u skladu sa dogovorenim rokovima ćemo završiti posao. U skladu sa potrebama i aktuelnom situacijom reorganizujemo resurse na terenu, od radne snage, preko opreme i mehanizacije, do pripreme materijala“, rekao je on.

Mihajlović je gostu iz Кine poklonila azbuku u zlatovezu, rad žena koje u okviru inicijative Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno-mreže i NALED-a „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“ izrađuju tradicionalne rukotovorine kao deo sprskog kulturnog nasleđa.