Vlada pokrenula program "Moja prva plata" da podstakne zapošljavanje mladih

Biznis 13. avg. 202016:24 > 16:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na sednici Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, za čiju će se realizaciju u 2020. i 2021. godini obezbediti sredstva u iznosu od dve milijarde dinara, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, ovim programom stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i njihovo zapošljavanje.

Država će za deset hiljada mladih ljudi, koji su završili srednje škole i fakultete, pokrivati deo troškova njihove plate i time ih motivisati za pronalaženje prvog posla, a poslodavcima olakšati odluku da ih zaposle.

Sredstva će biti prosleđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi Program.

Nove mere, koje su usvojene, rezultat su sastanka koji je održala premijerka Ana Brnabić u Vladi Srbije sa privrednicima, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zoranom Martinovićem, navodi se u saopštenju.

Takođe, Vlada Srbije je donela odluku da se Republici Liban uputi 100.000 evra novčane pomoći, radi otklanjanja posledica nastalih nakon razorne ekspolozije u luci u Bejrutu.