Novi Sad doneo novi paket mera, hotelijeri uvereni – teško da će im pomoći

Biznis 12. avg. 202018:16 > 19:34
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ Caroline Hoos

Grad Novi Sad obezbedio je novi paket mera, vredan milion i sto hiljada evra, za pomoć lokalnim privrednicima koji su najviše izloženi ekonomskim posledicama epidemije koronavirusa. Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da su razmišljali naročito o granama koje su najviše na udaru, poput hotelijerstva i ugostiteljstva i merama obuhvatili svakog petog privrednika u gradu. Vlasnici hotela i hostela s druge strane, u merama ne vide veliku pomoć, već se nadaju najavljenim olakšicama države.

PROČITAJTE JOŠ:

 Gostiju gotovo da nema – tek po jedan ili dva dnevno, priča vlasnik jednog novosadskog hostela. I dok to povećava njihove ocene na sajtovima za rezervaciju smeštaja, pogubno utiče na njihov budžet.

„Dobijamo svaki drugi dan desetku, a zašto – zato što nas četvoro koji radimo možemo maksimalno da se posvetimo tom jednom ili eventualno dva gosta koji borave kod nas“, kaže Igor Erhartič iz City hostela Novi Sad.

Još manje gostiju, tek jednog na nedeljnom nivou imaju gradski hoteli. Od marta elektronskom poštom stižu im samo zahtevi za otkazivanje rezervacija.

„Gradski hoteli su mrtvi. Nama može da bude pomoć jedino nepovratna. To što ćemo mi dobiti pomoć, pa odloženo plaćanje poreza i doprinosa za januar sledeće godine, to nama ne pomaže, jer ne vidimo kada će krenuti“, navodi Siniša Prodanović iz  hotela Zenit.

Hotelijere i ugostitelje grad je prepoznao kao posebno ugrožene privredne grane i, kako je rekao gradonačelnik, ka njima usmerio najveći deo novog paketa pomoći. Više od 5.600 pravnih lica obuhvaćeno je merama koje podrazumevaju vanredni popust od 50 odsto za zakup lokala do kraja godine, potpuno oslobađanje plaćanja naknada za letnje i zimske bašte, za kioske, zakupa za bioskop, kao i za isticanje naziva firme za hotelijere i turističke agencije.

„Nije malo i mislim da je značajno i kada na to dodate i ovo što država daje, onda vidite da je to jedna vrlo konkretna i vrlo solidna pomoć“, navodi Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Zbog novog, ali i prethodnog paketa pomoći privredi, koji je grad koštao oko dva miliona evra, u pripremi je rebalans budžeta. Ipak, Vučević kaže – finansije su stabilne i grad nema problema sa likvidnošću. Novinarima je pokazao grafikon gde se vidi da je broj zaposlenih od juna prošle godine porastao za oko pet hiljada.

„Crvena linija je privatni sektor, plava je javni. Da vidite da je apsolutno povećanje u privatnom sektoru“, naveo je Vučević, objašnjavajući grafikon.

Ipak privatni sektor koji se bavi hotelijerstvom muku muči da svoje zaposlene sačuva. „Gde je grejanje, gde je struja, gde je SBB? Tu ima gomila troškova koji idu i ne znam odakle ćemo ih plaćati. A to što vas oslobađaju 100% firmarine? To je sitno, to je kap u moru“, kaže Prodanović.

„Postoji priča o drugom talasu pomoći koji će biti usmeren na nas ugostitelje i hotelijere, tako da ja čekam svoju šansu i nadam se da će taj paket mera biti upućen ka nama“, dodaje Erhartič.

Novosadski ugostitelji svoju su šansu izgleda dočekali, jer je, kažu, većina njihovih zahteva upućenih gradu ovim merama ispunjena.

„Prethodno gde smo imali popusta nekoliko meseci od 50 odsto i da budem iskren, nisamo očekivali da ćemo i sad u ovom drugom delu imati takve povlastice“, navodi Milenko Mijić, predsednik Udruženja ugostitelјa Novog Sada.

Gradu zahvalnost, a privatnim vlasnicima lokala ugostitelji šalju molbu da i oni učine isto.

Više vesti o kovidu-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.