U inostranstvu 90 odsto manje srpskih turista, na Zlatiboru 25.000 gostiju

Biznis 11. avg. 202014:54 > 15:08
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Direktor asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, rekao je da je na letovanju u BiH, Albaniji, Egiptu i Turskoj 35.000 turista iz Srbije, za koje tamo nema sanitarnih zahteva. To je 90 odsto manje turista iz Srbije nego ranije u ovo doba godine, rekao je on na konferenciji "Turizam u regionu u godini koju je pojela korona".

Pošto su zbog toga turističke agencije u Srbiji u teškoj situaciji, Seničić je zatražio dodatnu pomoć države.

„Država je omogućila da se zamenska putovanja (umesto do sada otkazanih) realizuju do kraja sledeće godine, ali naš najveći rizik je šta će se desiti sa zamenskim putovanjima ukoliko partner u inostranstvu propadne“, kazao je Seničić.

POVEZANE VESTI

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović je rekla da se zbog pandemije prešlo na digitalni marketing koji se pokazao uspešnim.

Porast broja stranih turista u Subotici i na Paliću je rezultat prekogranične promocije, a gostiju ima više i zbog subvencionisanih vaučera, kazala je Pavlović.

Navela je da je za prvih šest meseci ove godine Vojvodinu posetilo 111.000 turista, 54 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je broj noćenja manji za 50 odsto.

Direktor Turističke organizacije Zlatibora, Vladimir Živanović, pohvalio se da je smeštaj tamo 95 odsto popunjen s 25.000 turista.

Naveo je da vlasnici objekata privatnog smeštaja ne prijavljuju goste, te je teško znati tačan broj.

Živanović je istakao da je posećenost Zlatibora u junu i julu bila veća nego u istom periodu prošle godine, i da je znatno veći broj individualnih nego grupnih dolazaka.

„Veća je potražnja za seoskim domaćinstvima sa dvorištima, a hotelijeri su smanjili kapacitete da se ne bi stvarale gužve i da bi poštovali sanitarne mere“, rekao je Živanović.