Izveštaj Ministarstva: Izvoz naoružanja 2018. manji za 87,5 miliona $ nego 2017.

Biznis 06. avg. 202009:42 > 09:44
Podeli:
Izvor: Krušik

Izvoz naoružanja i vojne opreme 2018. je manji za 87,51 milion dolara ili oko 16 odsto u odnosu na prethodnu 2017, navodi se u Izveštaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je objavio i Službeni glasnik, piše u novom broju NIN-a.

POVEZANE VESTI

 Primetno je u Izveštaju da su 2018. kao posredničke države u izvozu zvanično uključene, osim Kipra, i poreski rajevi Devičanska Ostrva i Maršalska Ostrva.

U 2018. najveći izvoz je bio u Ujedinjene Arapske Emirate – 147,05 miliona dolara, odnosno oko 32 odsto ukupnog izvoza.

Međutim, konačne destinacije oružja izvezenog u UAE, osim ove države, bile su i Burkina Faso i Kraljevina Saudijska Arabija. Iz Srbije Saudijska Arbija je direktno uvezla oružje i opremu za 13,2 miliona dolara. Ova kraljevina je uvezla oružja iz Srbije, i posredno preko Devičanskih Ostrva, za 34,06 i preko Kipra za 24,5 miliona dolara.

Oružje za Saudijsku Arabiju 2018. dopremljeno je i preko Bugarske kojoj je ukupno izvezeno za 33,95 miliona dolara.

Zanimljivo je da je 2018. Bugarska, osim što je uvozila za sebe, bila i tranzitna zemlja za Republiku Koreju, Alžir i Azerbejdžan.

Veoma neobično je da je deo izvoza iz Srbije za Bugarsku bio opet namenjen Srbiji kao krajnjoj destinaciji. U izveštaju se ne otkriva ko je iz Srbije izvozio i uvozio, kao što ne piše ni ko je poslovao preko poreskih rajeva.

Izvoz u Jermeniju 2018, zbog koga je nedavno izbio diplomatski skandal sa Azerbejdžanom, obavljen je preko Maršalskih Ostrva. Prema četiri dozvole 2018, dogovoreno je 8,13, a realizovano je 2,45 miliona dolara.

NIN je ranije pisao da su Slobodan Tešić, finansijer SNS-a, i preduzeće GIM, za koje je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac ministra policije, oružje izvozili u nekim slučajevima preko poreskih rajeva gde su dodatno zarađivali na štetu fabrika namenske industrije.

A da namenskoj industriji ide loše svedoči slučaj Krušika iz Valjeva. Ostvarilo se ono što je upozoravao uzbunjivač iz ove fabrike, Aleksadar Obradović, protiv koga se još vodi postupak, da su zbog štetnog poslovanja ugrožena radna mesta, a ne ono što je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 9. marta 2020, kada je posetio Krušik i rekao: „Nećete imati problema ni sa platama, nećete imati problema ni sa poslom“. Nedavno je 30 radnika Krušika ostalo bez posla