Rekordan pad BDP u Švedskoj i pored ublažavanja mera izolacije

Biznis 05. avg 202016:59 > 17:04
Izvor: Henrik Montgomery/TT News Agency/via REUTERS

Švedska je objavila rekordan pad svog BDP od preko osam odsto u drugom kvartalu, iako je ublažila mere izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

U kvartalu april-jun privredna aktivnost opala je za 8,6 odsto u odnosu na prvi kvartal, a 8,2 odsto na godišnjem niovu, po prvoj proceni instituta za statistiku SCB.

To je najveći ikad dosad zabeležen pad u jednom tromesečju, prema SCB koji vodi te podatke tek od 1980.

Po poslednjoj prognozi vlade u junu, Švedska predviđa pad BDP od šest odsto za celu godinu, najveći od 1940. godine.

„Veliki pad švedske privrede u drugom tromesečju pokazuje da ona nije imuna na Kovid, uprkos blagim merama izolacije o kojima se mnogo govorilo. Ipak, ekonomski pad u prvom kvartalu je stavlja u bolju grupu zemalja od užasa zabeleženog drugde u Evropi“, rekli su analitičari Kapital ekonomiksa.

Evrozona, u kojoj nije Švedska, imala je pad BDP-a od 12,1 odsto, zbog minusa u Francuskoj, Italiji i Španiji. Prva evropska privreda Nemačka oduprla se malo bolje sa padom BDP-a od 10 odsto.

Za razliku od mera drugde u Evropi, Švedska nije zatvorila svoje stanovništvo zbog koronavirusa i zadržala je otvorene kafee, barove, restorane i kompanije tražeći od svakog pojedinca da preuzme odgovornost, što je bilo dovoljno da se snažno smanji zaražavanje.

Švedske vlasti uvek su naglašavale da njihova strategija nije namenjena da odbrani ekonomiju, već je uvek imala zdravstvene ciljeve.

Ipak, bilans je sporan, sa više od 5.700 umrlih i 80.000 zaraženih Švedska je među najteže pogođenim zemljama u odnosu na stanovništvo.