Mihajlović: Od jeseni 2021. od Beograda do Novog Sada vozom za 27 minuta

Biznis 31. jul. 202012:11 > 12:40
Podeli:
Izvor: Tanjug/MGSI/Zoran Petrović

Od jeseni iduće, 2021. godine, od Beograda do Novog Sada će se vozom stizati za svega 27 minuta - ponovila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović na gradilištu železničkog vijadukta kod Beške na trasi buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

Mihajlović je podsetila da se trideset i više godina nije ulagalo u železnički saobraćaj, što se sada menja i istakla da „zemlja napreduje onoliko koliko ulaže u svoju železnicu“.  

„Naši ciljevi su da sledeće godine na jesen do Novog Sada putujemo za 27 minuta bez stajanja, da započnemo što pre radove na trećoj deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da do 2025. imamo završenu deonicu od Beograda do Niša, što će početi iduće godine“, nabrojala je ona.  

Pošto je Srbija tranzitna zemlja, „završetkom železničkog Koridora 10 postaćemo nezaobilazna ruta, jer smo za 300 kilometara kraći od Koridora 4, koji prolazi kroz Rumuniju i Bugarsku“, rekla je ministarka.  

Najavila je razgovore sa evropskim partnerima za brzu prugu Niš-Preševo i nastavak rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, u koju se nije ulagalo od njene izgradnje.  

„Radimo sa najboljim svetskim kompanijama i ulažemo ogroman novac u infrastrukturu“, rekla je ministarka.  

Nebojša Šurlan, direktor „Infrastruktura železnice Srbije“, rekao je da se na pruzi Beograd-Novi Sad grade tunel i vijadukt Čortanovci, te da je stepen realizacije 92 odsto i dodao da očekuje će se radovi završiti u ugovorenom roku.

Mansurbek Sultanov, direktor ogranka „Ruskih železnica“ u Srbiji, koje izvode radove, ocenio je da je taj projekat „važan korak napred u istoriji Srbije“ i značajan i za Balkan i Evropu.  

„Reč je o integrisanju srpskih železnica u panevropski koridor. Napravili smo lepu saradnju srpskih i ruskih firmi. Radi se i dispečerkski centar i zajedno ćemo rekonstruisati i barsku prugu“, rekao je Sultanov.

U Srbiji ima 16.000 više gradilišta nego u istom periodu 2019.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da u Srbiji ima 61.303 aktivna gradilišta, što je za 16.000 više nego u istom periodu 2019. godine i istakla da te brojeve ne treba dovoditi u sumnju, jer se sve u vezi sa izdavanjem dozvola obavlja elektronski.

„Svima koji dovode u pitanje broj gradilišta u Srbiji poručila bih da umesto što broje bandere, izbroje do 177, jer je toliko zemalja Srbija pobedila i od toliko država je bolja po izdavanju građevinskih dozvola“, izjavila je Mihajlović obilazeći gradilište izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je podsetila da je Srbija bila gotovo poslednja, odnosno na 186. mestu na Duing biznis (Doing business) listi Svetske banke, po uslovima izdavanja građevinske dozvole, dok je danas deveta u svetu zahvaljujući reformi koja je sprovedena u građevinskom sektoru, pre svega uvođenjem elektronske građevinske dozvole.

„Danas imamo 61.303 aktivna gradilišta, što je za 16.000 više u odnosu na isti period prošle godine, dok smo ih 2014. imali 1.500. Znaju se procedure, dozvole se izdaju elektronski, niko od nas to ne određuje“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da zahvaljujući građevinarstvu Srbija ima privredni rast, te da je udeo građevinarstva u BDP-u danas 5,6 odsto u odnosu na 3,2 odsto 2014, a da je u prvom kvartalu ove godine vrednost radova bila veća za 24 odsto.